Бразилското присъствие отляво на защитата на Реал (Мадрид) се превърна в традиция, започнала преди почти близо четвърт век. През 1996 година Роберто Карлош пристина в испанската столица от Интер, а след това се превърна в същински синоним на "бялата" идея и до днес остава чужденецът с най-много мачове за Реал.

Неуморният ляв бек, който днес навършва 47 години, има достоен наследник в лицето на друг бразилец - Марсело.

Защитниците често искат да бъдат нападатели, но не и в този случай. Роберто Карлош обаче си тръгва от Милано заради обратното - защото иска да си остане защитник, а не да играе напред, каквото е виждането на тогавашния треньор на италианците Рой Ходжсън.

Славният бразилец посочва Ходжсън като "единственият проблем", който е имал при "нерадзурите".

"Проблемът ми беше Рой Ходжсън. Той искаше да играя напред, а аз съм защитник. Предпочитам да имам пространство пред себе си - по-добре е да изтичам 80 метра, отколкото да играя на 20. Освен това предстоеше Копа Америка, а за Бразилия играех като бек. Така че исках да играя на тази позиция и на клубно ниво. Ако не играех редовно, нямаше как да играя за националния отбор. Говорих с Масимо Морати и напуснах. Това бе единственото решение", обяснява несгодите си в Италия Роберто. 

"Отидох в Реал заради Фабио Капело. Той е най-важният треньор в живота ми", допълва 47-годишният бивш футболист.

527 мача и 13 трофея по-късно всички в Мадрид трябва да са благодарни за странните виждания на Ходжсън...