Прокетът за футболна Суперлига в Европа изобщо не е приключил, а компанията "А22 Sports Mnagement", която стои зад него, излезе с нов коренно различен план.

Припомняме, че преди две години проектът за Суперлига предизвика истински трус във футбола, когато 12 от най-богатите клубове на континента решиха да създадат свое собствено първенство, незвисимо от ФИФА и УЕФА.

Първоначалният план предвиждаше първенство от 20 отбора, които да играят топ мачове помежду си всяка седмица и на практика по този начин да унищожат Шампионска лига, останалите европейски клубни турнири, а и до голяма степен националните първенства.

Под натиск от УЕФА и феновете по света, първоначалният план се разпадна, а "А22" заведе дело срещу Европейската футболна централа, което в момента се разглежда от Съда на Европейския съюз в Люксембург.

Ако съдът отсъди в полза на Суперлигата и нейната правота, организаторите вече са готови с нов план, който ще включва от 60 до 80 клуба.

Тези отбори ще бъдат разделени на отделни дивизии, като на този етап един от малкото известни детайли около проекта е, че всеки тим ще има гарантирани 14 мача, независимо от своята дивизия.

Освен това няма да има отбори с вечно гарантирано място в турнира, а квотите ще се разпределят както на база предишни сезони в Суперлигата, така и на база представянето в домашните първенства.

От "А22" не разкриват повече подробности, но уточняват, че вече са проведени разговори с повече от 50 клубове из целия континент.

Според думите на организаторите, всеки шеф на тези клубове се е съгласил, че европейският футбол се нуждае от кардинални промени, а Суперлигата може да е решението.