Отборът на Левски (Лом) официално прекрати своето участие във футболната ни Втора лига.

Още вчера ръководството на клуба обяви намеренията си, а днес всичко това стана официално.

Като мотив клубният президент посочва намаляващото финансиране на клуба, което е продиктувано най-вече от много лошите резултати през сезона.

За 25 кръга клубът от Лом събра едва 8 точки, като и без това щеше със сигурност да се сбогува с професионалния си статут.

Клубът от крайндунавския град определи участието си във Втора лига като "агония", като отказва да доиграе оставащите си мачове от шампионата.

Така за поредна година Втора лига продължава да завършва с няколко отказали се тима. Този сезона това са Левски (Лом) и Нефтохимик, като надеждите са, че повече отказвания няма да има.

Преди година бройката беше три отбора, преди два сезона отказалите се тимове бяха четири. Много от тези събития повдигат въпроса дали наистина е нужно второто ниво във футбола ни да бъде с 18 клуба.

На официалната си фейсбук страница клубът публикува следното:

"ФК "ЛЕВСКИ 2020" (ЛОМ) НАПУСКА ПЪРВЕНСТВОТО НА ВТОРА ЛИГА ЗАРАДИ СЛАБИТЕ РЕЗУЛТАТИ И НЕВЪЗМОЖНОСТ НА СПОНСОРИТЕ ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА ФИНАНСИРАТ ОТБОРА. КЛУБЪТ ЩЕ РАЗВИВА ДЕТСКО-ЮНОШЕСКИЯ ФУТБОЛ

Управителният съвет на клуба единодушно взе решение ФК "Левски 2020" (Лом) да прекрати участието си в професионалния футбол. "Не стигнахме лесно до това решение, но такива са реалностите. За осем месеца във Втора лига спечелихме едва осем точки и шансовете ни за оцеляване са почти нулеви. Финансирането вече също е сериозен проблем, след като спонсорите ни са затруднени, предвид икономическите последствия от пандемията, а сега и от войната, да издържат отбор в професионалния футбол, който показва и слаби резултати.

Решихме да спрем тази агония. Искам сърдечно да благодаря на всички спонсори и фирми, които финансираха отбора. Поклон и на феновете, които ни подкрепяха в изключително трудните моменти. Ние ги зарадвахме с възстановяването на футбола в Лом след близо 25 години, с обновен стадион, с победа без загуба в Северозападна трета лига и участие във Втора лига, което за съжаление, е разочароващо. Но бъдещето е в децата и ние ще продължим с развитието на ломския футбол със създаването на Академия за деца и юноши от юни тази година"