Отборите ще могат да записват по девет резервни футболисти в протокола за мачовете, вместо досегашните по седем. Това предложение на Професионалната футболна лига (ПФЛ) ще бъде внесено за разглеждане от БФС на следващото заседание на изпълнителния комитет и трябва да влезе в сила от пролетния полусезон на актуалното първенство 2022/2023.

На по-късен етап ще бъде записано и като промяна в Наредбата за първенствата и турнирите.

"Както знаете, по време на ковид-пандемията беше решено от Международния борд по правилата на играта да се правят по пет смени, вместо по три. Това се запази и сега. При наличието на едва шестима полеви играчи на пейката възможността на треньора да избере хора за смените е доста ограничена. Затова взехме решение на пейката да сядат по девет играчи, а не по седем.

Знаете, че в Европа отборите могат да включват в протокола общо 23-а футболисти, а тук ще бъдат по 20. Предложението беше прието без разногласия. То важни както и за Втора лига, така и за детско-юношеския футбол. Ако Световната федерация по футбол (ФИФА) върне правилото за три смени, то тази промяна на член 59 от нашата Наредба ще отпадне", заяви президентът на ПФЛ Атанас Караиванов.

Той добави, че в началото на днешното заседание на Управителния съвет е присъствал и Борислав Михайлов, президент на БФС. Михайлов е приветствал новите членове на управата, пожелал им успех и изразил становище, че според него в организацията на клубовете се работи по нов начин. Професионалната футболна лига вече има и офис в Национална футболна база Бояна.

В същото време стана ясно, че новото първенство за сезон 2023/2024 най-вероятно ще започне в края на месец юли. Най-вероятна дата е предпоследният уикенд на юли, но може и да се отложи с още няколко дни.

Това решение е продиктувано и от дългия настоящ такъв. Първенствата ще завършат около 10-и юни, но в периода от 10-20 юни има мачове на националните отбори.