Футболистите на бразилския Гремио излязоха с маски на лицата преди днешния си мач срещу Сао Луис от щатското първенство на Рио Гранде до Сул.

Това бе форма на протест срещу местните футболни ръководители, които все още не са прекратили срещите, макар надвисналата опасност от коронавирус.

По последните данни заразените в Бразилия са 121, което е малък процент от населението, но предвид пренаселените Сао Пауло и Рио де Жанейро, се очаква заразата да се разпространи светкавично.

Мачът се игра пред празни трибуни, което е първата взета мярка за ограничение на заразата.

Играчите, заедно с треньора си Ренато Порталупи обаче искат да бъдат спрени щатските първенства в страната, които традиционно се провеждат в първите месеци на всяка година.

Спирането на първенствата ще позволи на клубовете да разпуснат играчите, които да останат по домовете със своите семейства.

Заради закъснелите мерки в някои европейски страни, вече има редица случаи на футболисти с положителен тест за коронавирус.

За щастие, всички те на този етап се чувстват добре и нямат нужда от хоспитализация.

Иначе самият мач бе истинска драма, която нямаше кой да види от трибуните. Скромните гости от Сао Луис набързо поведоха с 2:0, но вече свалили маските, играчите на Гремио постигнаха пълен обрат и спечелиха с 3:2.

Гремио получи подкрепа и от треньора на континенталния шампион Фламенго - Жорже Жезус. Той заяви, че футболистите, макар да не попадат в рисковата група, не са супер човеци, а също така са потенциални разпространители, така че трябва да бъдат спрени мачовете.

На юг в Аржентина, играчите на гранда Ривър Плейт вече отказаха да играят двубоя си срещу Тукуман за Купата на страната.

Снимка: Getty images/Gulliver photos