Лил не успя да победи коравия Сент Етиен и стигна само до 0:0 у дома в предпоследния кръг на френското първенство. Това бе достатъчно на лидера да остане на върха, но авансът му вече е само точка и битката за титлата се завързва преди последните двубои идната неделя.

Бурак Йълмаз уцели греда, а после негов удар бе избит от голлинията в лудите последни минути, когато Лил натисна за победен гол. Но топката не пожела да влезе, а гостите - не играещи за нищо, се биха като на финал.

"Мастифите" остават първи с 80 точки, но знаят, че пропуснаха златен шанс.

ПСЖ по същото време разби с 4:0 у дома Реймс, като вкараха Неймар от дузпа, Килиан Мбапе, Маркиньос и Моис Кийн. Така парижани доближиха Лил на 1 точка и са в играта за титлата със 79, кръг преди края.

По невероятен начин шампион може все още да стане и Монако, но това изглежда по-скоро илюзорно, отколкото реалистично. Тимът от княжеството победи у дома с 2:1 Рен и е със 77 точки. Тяхната победа е важна и за друга кауза - остават на точка пред четвъртия Лион (победил с 5:2 навън Ним) в битката за третата квота за Шампионската лига. Франция има само три отбора в турнира.

Какви са математиките преди финалния кръг в неделя?

Лил е първи с 80 точки, предстои му гостуване на Анже - 12-ти, без проблеми за изпадане и шансове за Европа. Победа на лидера означава титла, независимо от другите резултати.

ПСЖ е със 79 и гостува на Брест - силно застрашен с 41 т., само на една над баража за оцеляване. Съответно - и силно мотивиран. Победа на парижани и реми на Лил ги прави шампиони. Ако точките се изравнят (реми на ПСЖ и загуба на лидера), първи пак са играчите от столицата, тъй като головата им разлика е чувствително по-добра от тази на Лил - с 16 гола в момента.

Монако е трети със 77 точки и гостува на Ланс, който има теоретичен шанс при изразителна победа да играе в Европа. Ако гостите спечелят, могат да станат шампиони при две поражения на Лил и ПСЖ. И то - ако общата сума на разликите в тяхна победа и загуба на Лил стигне 6 гола. В момента лидерът има предимство от толкова попадения в головата разлика.

При загуба на Лил, реми на ПСЖ и победа на Монако, трите тима се изравняват с по 80 точки и става най-интересно. Тогава се прави тройно класиране между тях.

И тогава Лил има 8 точки, Монако е със 7, а ПСЖ има само 1 точка!