12 000 фена ще могат да присъстват на националния стадион "Васил Левски" в сряда, когато един срещу друг се изправят ЦСКА и Локомотив (Пловдив) във финал за Купата на страната.

Това съобщиха министърът на здравеопазването и министърът на спорта Красен Кралев на специална пресконференция.

Първоначално допустимата бройка бе едва 4000 човека, по 1000 във всеки сектор. Сега на стадиона ще бъдат допуснати 12 000 фена, като във всеки сектор ще има по 3000.

Това е по-малко от 10% от капацитета на националния стадион, което тотално щеше да убие атмосферата, а и разгневи феновете на двата тима.

Организираните привърженици на ЦСКА и Локомотив излязоха с писма към премиера Бойко Борисов, в които изразиха възмущението си от плана за по 1000 човека в сектор.

Това даде резултат, защото по време на днешната среща между Борисов и Националния оперативен щаб, е взето решение да бъдат допуснати три пъти повече фенове.

Разбира се, и 12 000 не е докрай задоволителна цифра, защото ЦСКА и Локомотив имат потенциал да напълнят "Васил Левски" и вероятно щяха да го направят.

"Имаме разочарование от поведението на част от феновете. Ние бяхме една от малкото държави, в която бяха допуснати хора на стадиони. За съжаление не се спазват мерки в определени моменти. Поради важността на мача финал за Купата на България ще бъдат допуснати до 12 хиляди зрители, които ще бъдат разпределени във всички сектори. Хората ще бъдат настанявани през седалка и през ред. Нека хората се съобразяват с предписанията на специалистите и разчитаме да бъдат убедени, че това е за тяхно добро", заяви министър Кралев.