Младата звезда на Байерн (Мюнхен) Алфонсо Дейвис се превърна в поредната жертва на расизъм в социалните мрежи, а освен него потърпевша бе и приятелката му, която също играе футбол професионално. 20-годишният канадец се оказа потърпевсш под една от съвместните снимки, качена в профила на Жордин Хуйтема.

Канадският национал е наречен многократно “маймуна”, а обидите към половинката му също не са малко. Те започват от това, че Хуйтема си “ляга с животно” и стигат до изрази като този, че “предците ѝ биха се срамували от нея”, както и че “ще бъде самотна майка на дете с ужасен цвят на кожата”.

Онлайн троловете се нахвърлят на Жордин заради това, че според тях е “хвърлила на боклука 1000 години от чисти и бели гени”.

Байерн обяви пълна подкрепа към Дейвис, който играе за Канада, а всъщност е роден в бежански лагер Гана, но родителите му са от страната на Джордж Уеа - Либерия. Семейството емигрира в Канада през 2005 година, а Алфонсо получава гражданство през 2017 година. 

Канадският национал качи снимка с фланелка, на която пише “Червените срещу расизма”, както всъщност се казва кампанията на клубния му отбор. В негова подкрепа се изказаха президентът Херберт Хайнер, както и Жером Ботенг, който е минавал през подобни премеждия по-рано в кариерата си. 

“Никога няма да видим доброто в света, ако виждаме единствено цвета на кожата на другите хора. Всички сме част от една раса - човешката”, пък бе коментарът на приятелката на Дейвис, която играе за Пари Сен Жермен.