Футболистите на Славия (Прага) отказаха да коленичат преди началото на четвъртфиналната среща от Лига Европа срещу Арсенал в Лондон. Действието се превърна в традиция и символ на борбата с расизма, но от чешкия клуб не се съобразиха с това при снощната си визита на Острова, завършила с изненадващ резултат - 1:1.

Така от Славия изразиха своето несъгласие с наказанието на Онджей Кудела, който бе санкциониран за един мач докато не приключи разследването по обвинението му за расизъм, уж използван срещу Глен Камара от Рейнджърс в осминафиналната фаза на турнира.

От УЕФА все още не са взели окончателно решение по този случай, но въпреки това спряха правата на Кудела.

Обвинението гласи, че чешкият защитник е нарекъл Камара “шибана маймуна” по време на една от много разправии между Славия и Рейнджърс на “Айброкс”, а от дисциплинарната комисия на европейската футболна централа още разискват какво точно да направят. 

Всъщност от Славия така или иначе бяха обявили, че Кудела е аут от гостуването в Лондон заради заболяване, но действието на футболистите им бе красноречиво. И докато обвинението за обиди на расова основа все още не е доказано официално, то ултрасите на чешкия тим стигнаха доста далеч - те обявиха подкрепата си към своя играч с редица постове в социалните мрежи, а в един от тях е издигнат транспарант, гласящ крайното “Камара - просто един негър”.

Клубният президент осъди остро тази проява, наричайки я "жалка".

Самият Камара пък заяви, че би напуснал терена, ако бъде обиден по подобен начин отново и съжалява, че не го е направил в онзи мач.