Месут Йозил сложи край на кариерата си в националния отбор на Германия.

Като причина за решението си той изтъкна расизъм от страна на феновете и шефовете на немския футбол.

"С натежало сърце обявявам, че повече няма да нося екипа на Германия заради събитията, които се случиха в последните седмици, които ми донесоха усещането за неуважение и расъзим. Преди носех фланелката на Германия с гордост, но вече не. Това е тежко решение, защото винаги съм давал най-доброто от себе си за отбора. Но когато високопоставени членове на Германския футболен съюз се отнасят по подобен начин с мен, не уважават турските ми корени, използват ме за политическа пропаганда, просто няма как да продължа. Затова слагам точка. Футболът не бива да дава възможност да се случват подобни неща. Расизмът не трябва да се приема и толерира", написа Йозил.

Халфът на "Арсенал" предизвика скандал в седмиците преди Световното първенство по футбол, след като се снима с турския президент Реджеп Ердоган.

Освен това той бе сред най-критикуваните след позорното отпадане на Германия, а след фаталния мач с Южна Корея той влезе в сериозни пререкания с феновете.

Йозил има 92 мача и 23 гола за Германия, участва на три Световни и две Европейски първенства, а през 2014-а спечели световната титла.

https://sja.sportradar.com/w/DirBG/16176-48238-4711/033200