Раул Хименес се завърна на върха на атаката на Уулвърхемптън във Висшата лига в събота, когато отборът му загуби с 0:1 от Лестър навън в първия кръг. Мексиканската деветка изигра всички 90 минути, опакован с черна лента на главата, като около дясното му слепоочие тя е видимо подсилена и по-широка от останалата част.

Именно там е мястото, където през ноември главата на Раул срещна челото на Давид Луис от Арсенал в зловещ сблъсък за топката при корнер, в мача между двата отбора. Бразилецът се отърва леко, просто той удари със силна и твърда част от главата си, опитвайки да изчисти топката.

Раул изпадна в безсъзнание, а черепът му бе счупен точно до слепоочието.

Няколко операции, 10 дълги месеца възстановяване и куп тестове за безопасността на играча по-късно, той получи право да излезе на терена с предпазната лента на главата.

Хименес за първи път говори за този период, за травмата и всичко, което той и семейството му са преживяли от ноември насам.

"Лекарите ми казват, че е чудо - казва мексиканският любимец на феновете на Уулвс. - Не че играя отново. Чудо е, че съм жив. Ударът е счупил черепа и е имало кръвоизлив в мозъка. Няколко милиметра разлика, няколко минути забавяне в реакцията на лекарите... И това е. Ако не ме бяха оперирали още тогава в Лондон, минути след инцидента, нямаше как да съм тук сега.

След това ми казаха всички рискове и ми разкриха в пълна степен какво е моето състояние. Знаех, че трудно ще играя отново на високо ниво, но още тогава те ми казаха - не е невъзможно.

Не помня нищо от мача. Помня как излязохме на терена и след това - светлините над главата ми в болницата, часове след операцията. Нищо друго от онази вечер.

Помолих няколко дни по-късно да ми пратят видеата, исках да видя какво се е случило. Гледал съм го от всички възможни камери на стадиона. Исках да знам. Изглежда ужасно, но не ме беше страх да гледам. Видях също така, че именно аз съм най-виновен за случилото се. Избягах твърде напред при корнера, бях с две крачки по-напред от мястото, на което трябваше да бъда. Затова се наложи да скоча, изпъвайки се назад, с глава назад. И затова Давид удари главата ми под този ъгъл. Не е негова вината, а моя.

Мога и да не нося предпазната лента на главата си, това е мое решение. Лекарите казаха, че шансът да получа удар пак на същото място е минимален, но пък при такъв е възможно заздравялата кост да не издържи. Засега ще нося лентата.

В мача с Лестър играчите на съперника бяха великолепни. Джейми Варди дойде при мен и ми стисна ръката при един корнер. Каза ми: Страшен си, приятел! Възхищавам ти се! Суюнджу също ме поздрави, а Мадисън ми намигна и се пошегува: Ще я караме внимателно днес, нали?!

Невероятно е да съм на терена, чувствам се отново като футболист и като човек."

Хименес се е възстановил по-бързо от очакваното, разкри медицинският екип на Уулвс. Той е трябвало да остане на лечение поне 12 месеца, но след 8 е започнал да тренира.

И е напълно готов за игра, като най-трудната част се е очаквало да е психологическата.

Но мексиканецът не е имал никакви колебания дали да тренира и играе отново. 

Снимка: Getty Images