6 април 2018 г., 17 ч

Лудогорец приема ЦСКА в шампионатен мач в Разград, като домакините са първи с 3 точки аванс пред гостите на върха.

"Червените" водят с 2:1 до 85-ата минута, като победата ги праща начело. Но губят с 2:3, разликата става 6 точки... Нататък плейофите се развиват очаквано и Лудогорец печели седма поредна титла.

https://sja.sportradar.com/w/DirBG/17710944/013100

6 април 2019 г., 17,15 ч

Лудогорец ще приеме ЦСКА в шампионатен мач в Разград, като домакините са първи с 3 точки аванс пред гостите на върха.

Не, изречението не е копирано от горния абзац. Ситуацията е напълно идентична!

Преди година тимът от "Българска армия" изглеждаше в идеална позиция в този момент от годината, в началото на април, да атакува и двата трофея. Пет дни след онова инфарктно поражение в Разград обаче, ЦСКА падна в първи полуфинал за Купата на България от Левски с 0:2 и дерайлира в надпреварата. Така сезонът от "с отлични перспективи" се превърна в нулев.

Днес, 3 април, от 18,30 часа, Лудогорец приема ЦСКА в четвъртфинал за Купата на България. Победителят категорично се превръща във фаворит за трофея, не защото останалите отбори са слаби, а тъй като е ясно, че при полуфинали в два мача, никой не може да очаква да има предимство срещу двата най-силни отбора в момента. А това е доказано от факта, че в предишните два сезона Лудогорец и ЦСКА завършиха първи и втори, сега пак са на тези позиции.

Локомотив (Пд) вече е на полуфинал, а другите два тима ще се излъчат в двойките Ботев - Черно море и Струмска слава - Септември.

След три дни идва и мачът за първенство, в събота.

"Това са шампионски двубои", казаха, сякаш се бяха наговорили, Стойчо Стоев и Любослав Пенев на пресконференциите си във вторник. Те са треньорите, които за 72 часа ще изведат тимовете един срещу друг в две битки, които могат да предопределят много неща в сезона у нас.

Преди година ситуацията за ЦСКА се разви кошмарно, а за Лудогорец - идеално. Сега идва мач, който може да прати единият тим на полуфинал като фаворит за трофея, а после и такъв в първенството, след който ситуацията коренно да се промени.

Психологически, няма как двете срещи да не се навържат. Успех на ЦСКА довечера ще е голям удар по Разград, а в събота напрежението вече осезаемо ще е в домакините. Защото дори при равенство и запазване на трите точки дистанция, в условията на плейофна битка, ЦСКА остава в добра позиция да гони титла.

Триумф на Лудогорец днес обаче ще означава, че в събота натоварването ще е повече в главите на гостите, които отново могат при загуба да останат в "нулева" ситуация.

Снимка: Bulphoto

В неделя можем да имаме няколко варианта на напълно нова ситуация:

- Лудогорец на полуфинал за Купата и с 6 т. аванс, отчайващ конкурентите.

- ЦСКА на полуфинал и с равен актив на върха с лидера.

- Един от двата тима на полуфинал, запазване на трите точки разлика.

Просто като щрих - в неделя Левски гостува на Черно море в първенството и при друг развой на съботното дерби, освен победа на Лудогорец, ще има шанс да съкрати дистанцията от върха. В момента тя е 8 точки.

72 часа, които могат да решат много. Или пък да оставят всички въпросителни за следващите седмици. Шампионски мачове, както ги нарекоха и в Лудогорец, и в ЦСКА.

Започва се днес в 18,30. "Финалът" е в събота около 19 часа.

Снимки: Bulphoto