Един от емблематичните отбори в родния футбол - Пирин (Благоевград), направи решителна крачка към завръщане в елита.

В битката на върха във Втора лига, "орлетата" разгромиха с 5:1 друг емблематичен клуб за родния футбол - столичния Локомотив.

По този начин Пирин се откъсна на върха с 6 точки пред Локомотив, но по-важното е, че авансът пред третия Хебър (Пазарджик) е вече 14 точки, макар "орлетата" да са с два мача повече. Именно първите две позиции осигуряват директна промоция за елита.

Така заради странния формат на Втора лига и трите отказали се тима, за Пирин предстоят пет мача в следващите осем кръга до края.

В тях "орлетата" се нуждаят от 9 точки, при положение, че Хебър и Спортист (Своге) печелят всичките си мачове, което едва ли ще се случи толкова лесно.

Три от тези точки са сигурни, защото ще дойдат като служебна победа над Кариана (Ерден), което означава, че две победи в следващите два мача може да гарантират завръщането на Пирин след два сезона извън елита.

Локомотив също излгежда в силна позиция да си осигури промоция, но столичните "железничари" ще трябва да положат доста повече усилия.

Днес десетки фенове на Пирин се събраха на близкия хълм до стадион "Христо Ботев", за да наблюдават дербито въпреки забраните.

А техните любимци ги зарадваха със силна игра, която доказа, че Пирин е най-силният тим във второто ниво на родния футбол и заслужава завръщане в Първа лига.

Грузинският нападател Гурам Гощеляни набързо изведе Пирин напред с два гола в първите 12 минути на мача, но все пак Локомотив върна интригата с гол на Мики Орачев.

Обещаващо начало с три гола, но до края дерби нямаше, защото Пирин играеше доста по-добре от гостите. Александър Дюлгеров направи 3:1 преди почивката, а в 54-ата минута страхотен гол на Венци Бенгюзов тотално уби интригата.

Преди неговия гол Локомотив имаше няколко шанса да се върне в мача, но пропусна добрите си положения.

Крайният резултат оформи Андон Гущеров с първото си докосване, след като се появи в игра в 85-ата минута.