Пет години и няколко месеца след момента, в който сър Алекс Фъргюсън напусна Манчестър Юнайтед и затвори не глава, а цял том от футболната история, стана ясен основният му мотив.

Оказва се, че шотландецът не си е тръгнал от клуба, който ръководи над две десетилетия, защото се е чувствал уморен или изхабен.

Майкъл Карик, настоящ помощник-треньор в щаба на мениджъра на "червените дяволи" Жозе Моуриньо, разказа за основната причина да се оттегли сър Алекс.

Легендарният мениджър е влязъл в съблекалнята при играчите да обясни лично защо си тръгва.

"Помня всеки детайл от речта му пред нас - каза Карик. - Застана в средата на стаята и каза, че не му е никак лесно. Призна ни, че го дължи на съпругата си Кати, която бе загубила сестра си съвсем скоро преди това.

"Кати е много самотна в момента, има нужда от мен. Тя е главата на това семейство от над 40 години, сега моята подкрепа е много важна за нея. Не бих казал, че искам да си тръгна, но е важно да го направя. Благодаря ви, изпитах удоволствие от всяка минута!".

След това шефът просто каза: "Е, това е, момчета", и излезе. Очевидно бе развълнуван."

Водещият в Sky sports Джеф Стелинг също разкри разговор с Фъргюсън в деня на последния му мач. И в него шотландецът е признал, че си тръгва заради съпругата му, която "има нужда от мен повече, отколкото когато и да било".

За 26 години в Юнайтед, сър Алекс спечели 38 трофея, включително 13 титли на Англия и 2 купи в Шампионската лига.