Арсенал се договори с Челси за германската звезда Кай Хаверц, като трансферната сума е фиксирана на 75 милиона евро. Оттук нататък следва самият футболист да уточни личните си условия и контракт с лондонския противник на "сините", и да стане нов играч на "топчиите".

Сделката не е новина между двата клуба - Петер Чех, Жоржиньо и още немалко играчи в последните години преминаха между "Стамфорд Бридж" и "Емиратс". Но Хаверц е вероятно най-изненадващата такава - само на 24 години и в разцвета на силите си, германецът изглеждаше като ключов играч за Челси.

Именно той вкара победния гол преди 2 години на финала в Шампионската лига, когато "сините" спечелиха трофея с 1:0 над Манчестър Сити. За 47 мача миналия сезон, Кай вкара 9 попадения.

Още по-любопитно е, че Челси го продава "на загуба". През 2020-а на Леверкузен бяха платени 80 милиона евро за трансфера.

Само час след новината за Хаверц, Манчестър Сити обяви, че привлича Матео Ковачич - друг основен играч на лондонските "сини". Тук цената дори е още по-ниска, само 35 милиона евро. Всичко по сделката е договорено.

Политиката на клуба от Западен Лондон изглежда ясна - разпродажба, най-грубо казано.

Ръководството на Челси привлече 17 нови играчи в последните 12 месеца, от наеми се върнаха още толкова и в момента първият отбор е от около 45 футболисти. А и има проблеми с критериите на Финансов феърплей, тъй като Челси изхарчи над 600 милиона евро за нови в рамките на сезона.

Така е необходимо редуциране на състава и оптимизиране на бюджета, като бъдат продадени играчи с големи заплати. Нголо Канте, Калиду Кулибали, Едуар Менди - това са останалите имена, които със сигурност си тръгват. Вероятно ще има и още.

В същото време по-рано днес бе обявена и сделка за Кристофър Нкунку от РБ Лайпциг, също нападател. Той пристига срещу 65 милиона евро. Това също донякъде обяснява лекотата, с която Челси е склонен да се раздели с Хаверц, при това - да го даде на пряк конкурент и стар враг.