Грамаден скандал с расизъм разтърси "Челси", като се стигна до намеса на разследващи органи. Експерти от най-голямата организация за закрила на децата в Англия - "Барнардо", ще разпитат служители и деца от академията на клуба.

Тези действия са следствие на жалба, стигнала и до съда в Лондон, от родителите на трима таланти, минали през школата на "Челси" през 90-те години, като чак сега делата получават ход.

Обвиненията са срещу легендата Греъм Рикс, Гуин Уилямс и все още неназован трети треньор в клуба.

Те са посочени като отговорни за ужасно отношение към тъмнокожите деца в академията, като са ги обиждали и са им повтаряли, че нямат никакъв шанс да достигнат първия тим и да се развиват във футбола.

"Приемаме всички обвинения изключително сериозно и отваряме вратите си за независимо разследване", коментира футболен клуб "Челси".

Някогашният национал на Англия Рикс бе асистент на мениджърите Глен Ходъл, Рууд Гулит и Джанлука Виали през 90-те години, но отговаряше и за юношески формации.

Уилямс пък е основна фигура в академията през последното десетилетие на миналия век, а конкретно за него в обвинителните актове пише:

"Употребявал е изрази като "малко черно копеленце" и "крадци на коли" към 12-13-годишни футболисти, а освен това често е организирал тренировъчни мачове, в които е разделял отборите си "черни" срещу "бели" по цвета на кожата на децата."