Английският шампион Манчестър Сити е обект на разследване за финансови манипулации, извършени през последните три години. Информацията идва от германския вестник Der Spiegel, откъдето съобщават, че “гражданите” са попаднали под прицела на Премиър лийг заради редица нарушения.

Сред тях са нелегални плащания на непълнолетни футболисти, спонсорски договори с умишлено увеличени суми, неотговарящи на истината, както и плащания под масата към бивш мениджър на клуба.

Германците са провели собствено разследване, като поне към момента от Премиър лийг и от Сити отказват да коментират темата. Тези твърдения идват като добавка към обвиненията към “гражданите” за нарушение на правилата за финансов феърплей.

Твърди се, че шампионите са притискали юношите си да подписват договори чрез парични плащания - нещо, което е непозволено, ставали дума за футболисти под 18-годишна възраст. Освен това има и обвинение, свързано с бившия мениджър Роберто Манчини, който получил част от парите си за обезщетение посредством фиктивен консултантски договор.

През 2020 година Ман Сити получи забрана за участие в евротурнирите за срок от две години, като в крайна сметка санкцията бе отменена от Спортния арбитражен съд (CAS). Тогава наказанието бе заради “сериозни нарушения” във финансовия феърплей между 2012 и 2016 година.

Сити тръгна нагоре след смяната на собствеността през 2008, когато група инвеститори от Абу Даби закупи “гражданите”.