Сеп Блатер и Мишел Платини, които стояха начело съответно на световния и европейския футбол, бяха оправдани от швейцарски съд по делото за корупция.

Федералният криминален съд на Швейцария отхвърли молбата на прокуратурата за условна присъда от година и осем месеца, докато Блатер и Платини продължиха да пледират, че са невинни по време на съдебния им процес.

Двамата бяха съдени за присвояване на 2 милиона швейцарски франка, които ФИФА е дала на Платини през 2011 година за работата му в периода от 1998 до 2002 година като съветник на световната централа. За случая се разбра през 2015 година.

Двамата футболни функционери многократно заявиха, че са невинни и че не са извършили нищо нередно, като Платини добави, че това е "политически мотивиран случай", чрез който се е целяло отстраняването му от надпреварата за президентския пост на ФИФА, който в момента се заема от бившия генерален секретар на УЕФА и пряко подчинен на Платини Джани Инфантино.

86-годишният Блатер и 67-годишният Платини бяха отстранени от футбола през 2015 г., а през ноември миналата година им бяха повдигнати обвинения.

В показанията си Блатер заяви, че е помолил Платини да бъде негов съветник, когато е бил назначен за първи път за президент на световния футболен орган през 1998 г. Той каза, че бившият капитан на Франция е искал 1 млн. швейцарски франка (816 030 паунда) годишно, но Блатер му е казал, че ФИФА не може да си позволи такова възнаграждение.

Вместо това двамата се договорили за 300 000 швейцарски франка (244 809 паунда) на година, като дължимата сума ще бъде изплатена на по-късна дата.

"Знаех, че когато започнахме с Мишел Платини, това не е общата сума и ще я разгледаме по-късно", заяви Блатер пред съда по време на процеса, като добави, че са си стиснали ръцете за джентълменското споразумение. - Това беше споразумение между двама спортисти. Не намирам нищо нередно в това".

Трикратният носител на "Златната топка" Платини също обясни как тези пари са дошли при него. Той спира да работи за ФИФА през 2002 г., но не предявява иск за плащане чак до 2010 г., като заяви пред съда, че не се е нуждаел от парите към момента на напускането си, когато - според Блатер - ФИФА така или иначе е била "разорена".

По-късно обаче Платини чул, че двама бивши служители са получили значителни плащания и се обърнал към ФИФА през януари 2011 г., като парите били изплатени 10 дни по-късно след одобрение от Блатер.

Швейцарската главна прокуратура обвини Блатер и Платини в "измама, присвояване, престъпно лошо управление, както и във фалшифициране на документ", но не успя да спечели делото.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo