Скандалните разкрития за нарушения на антидопинговите правила от Серхио Рамос предизвикаха незабавна реакция от Реал Мадрид и УЕФА.

Публикацията в германското издание Spiegel дойде след разследнане на Football Leaks, базирано върху работата на 80 европейски журналисти в продължение на над 2 години.

Случаят "Рамос" е, че след финала в Шампионската лига Реал - Ювентус (4:1) през 2017 г., капитанът на Мадрид е дал положителна проба за веществото дексаметазон, което е позволено само с предварително обявяване пред УЕФА от медицинските лица на клуба. Такова не е имало. Субстанцията се инжектира като противовъзпалително, но се смята и за стимулант.

Реал пусна официално съобщение, в което казва, че УЕФА незабавно е известена за "грешката" и е закрила случая.

Грешката е, че докторът на клуба е вписал вместо дексаметазон в протокола на мача бетаметазон - като това вещество има също такъв статут и не може да се използва без предварително разрешение! Тоест - вписано е едно вещество вместо друго, а и двете са непозволени, но в това няма нищо нередно и става дума просто за "грешка по невнимание".

Въпреки това УЕФА също твърди в свое специално съобщение по случая, че не вижда нищо нередно. В Мадрид отдават грешката на доктора на "еуфорията от голямата победа и това, че бившият крал Хуан Карлос и премиерът на Испания в този момент били при Рамос на допинг контрола, за да го поздравят".

Изключително съмнителни детайли и оправдания, при условие, че тестовете за допинг се взимат в специални помещения, където не се допуска външен човек. Бил той премиер или крал (Хуан Карлос абдикира от трона през 2014 г.).

Всичко това не се струва притеснително на УЕФА, която нарича разкритията "несъстоятелни публикации".

Само за последния месец обаче, такива "несъстоятелни" публикации от мащабното журналистическо разследване извадиха документи за драстични нарушения и странни събития в европейския футбол.

Например като погазването на правилото за Финансов феърплей от Манчестър Сити и ПСЖ, случило се пред затворените умишлено очи на УЕФА. Или пък за сделките на шефа на ФИФА, а тогава генсек на УЕФА - Джани Инфантино с шейхове от Саудитска Арабия и т.н.