Фонданцията на Реал Мадрид е подарила 20 електрически генератора на украинската държава, съобщи клубът в официалния си сайт.

По този начин испанският гранд се вкючва в подкрепата на инициативата на местния клуб Шахтьор (Донецк), който призова за подпомагане на населението преди настъпването на зимата.

От Реал уточняват, че недостигът на електричество в Украйна е причинен от руските бомбардировки на енергийни съоръжения и че това се отразява на живота на милиони украинци.

"Липсата на централно отопление носи негативен ефект при падащите температури в страната. Шахтьор Донецк се обърна към европейсктие футболни клубове за помощ и даряване на електрически генератори за по-лесно справяне с украинската зима. Чрез своята фондация Реал Мадрид подкрепи тази инициатива за солидарност, като дари 20 генератора, които ще се използват в различни области в Украйна", се казва в становището на клуба.

През април и август Шахтьор изигра няколко контроли из цяла Европа, за да търси подкрепа за своите сънародници. Такава серия от мачове направи и другият гранд в страната - Динамо Киев.