Носителят на Шампионска лига в последните три сезона - Реал (Мадрид), излезе с остра позиция относно каталунското дерби между Жирона и Барселона.

Двата тима трябва да изиграят мача си от 20-ия кръг на Ла Лига на 26 януари в Маями.

Това е част от новия 15-годишен договор на испанския елит с американска компания, според който, поне един мач на сезон ще трябва да се изиграе отвъд океана.

Така вместо на 13-хилядния стадион в Жирона, намиращ се на 90 км от Барселона, двата тима ще играят на 60-хилядно съоръжение в Маями.

В случая футболистите ще имат неудобството от дългото пътуване, но двата клуба ще спечелят доста повече, а и Жирона се лишава от фактора домакинство.

Именно срещу тази несправедливост скочи тима на Реал, публикувайки официално съобщение, подписано от генералния директор Хосе Анхел Санчес Перианес.

"Първо, желаем да заявим, че на Реал никога не е предлагана опцията да играе зад граница.

Никога не ни бе съобщено, че се възнамерява този мач да бъде игран в САЩ, не бе искано мнението ни по въпроса.

Смятаме, че всеки клуб трябва да изрази позицията си, защото участва при равни условия в това първенство, а подобен мач нарушава справедливостта", се казва в съобшението.

Краткият отговор на Ла Лига бе, че когато даден стадион е в ремонт, домакинстващият тим също използва друго съоръжение, но тогава никой не протестира за справедлисвост.