Еуфорията в Англия от титлата на женския национален тим на Евро 2022 е огромна, а в понеделник площад "Трафалгар" в Лондон видя велико посрещане на шампионките. Предстои да бъдат приети и от кралицата, а член на кралското семейство ще им връчи ордени на Британската империя.

Но докато страната възхвалява футболните си героини, реалността остава такава - женският футбол е далеч, далеч от мъжкия като стойности. И като икономически такива, и като отношение от футболните власти.

Оказва се, че премиите на всяка една от "лъвиците", както са наричани в родината на играта, е около 70 хиляди британски лири. Това е общата сума, която ще получат от наградния фонд на турнира, заделените от Футболната асоциация пари и спонсори.

47 хиляди лири на човек е бонусът от парите, получен от УЕФА като част от сумата за победителя в турнира.

70 хиляди лири не са малко, ще кажете. Но просто сравнение показва, че Кристиано Роналдо ги изкарва за около ден в Манчестър Юнайтед (а той дори не тренира от месец), където седмичната му заплата е около 500 000 лири.

Реално, най-маркетинговият играч в мъжкия футбол печели за седмица със спонсорските пари и тези от имиджови прави толкова, колкото ще раздели целият шампионски тим на Англия от Евро 2022 - близо 1,3 милиона лири.

И още едно сравнение, което днес боде очите на медиите на Острова - мъжете на Англия разделиха бонус от 5 милиона лири само от наградния фонд на Евро 2020. Това е четири пъти повече от сумата при жените.

А, припомняме, мъжете дори останаха втори и не спечелиха турнира.