Антъни Тейлър, съдията на мача Дания - Финландия (0:1) на Евро 2020, за първи път проговори за случилото се на терена, смразило не само футболните фенове по света.

Кристиан Ериксен, датският номер 10, падна на игрището след сърдечен пристъп и бе върнат към живота, благодарение на скоростната намеса на капитана Симон Кяер, който му извади езика, а след това и на медицински екип с дефилбрилатор.

Но още тогава мнозина посочиха Тейлър като един от героите заради адекватната му намеса.

Ето какво каза британският рефер пред BBC:

"Истинските герои са лекарите и Кяер, не аз. Аз свърших работата си, но имам съвсем малък принос. Просто въведох ред и оставих хората да свършат каквото трябва. Горд съм, че принц Уилям ми се обади да ме поздрави след първенството. Но най-важното не е това, а че Кристиан е добре, жив и при семейството си."

Тейлър е работил като експерт по охраната в затвори из Великобритания, преди да стане футболен съдия. Виждал е не един и два такива случаи, според собствените му думи.

А и през ноември 2018-а пред очите му в минутите преди мач от Висшата лига припадна по същия начин и със същите симптоми неговият асистент Еди Улстъном, който също бе спасен.

Снимка: Getty Images

"Веднага разбрах какво става - обясни Антъни. - Първо, около играча нямаше никой, просто една топка го удари в коляното. Нямаше основание да падне по такъв начин. Аз бях точно срещу него. Видях лицето му, а това бе най-важното. Нямах съмнения какво става. Просто знаех, че е много лошо.

Приоритет бе да повикам екипите от лекари по най-бързия начин. Да повикам докторите, да уведомя играчите да се отстранят, после да ида при треньорите. Нямах време да мисля много-много, всъщност осъзнах колко опасно бе случващото се чак на следващия ден. Капитанът на Дания бързо бе оказал първа помощ, после дойдоха специалистите. Уверих се, че Кристиан е по-добре, а после прекратих мача, както е по протокол. Какво значение имаше футболът в този момент? Никакво!

Седяхме в съблекалнята, говорихме със стюардите, с медицинските лица, с моя тим от рефери, а после - и с капитаните на двата отбора. Успокоихме всички, защото вече знаехме, че Кристиан има признаци на подобрение и е в болница.

Едва два-три часа след края на подновения мач успях да говоря със семейството ми, което е било много притеснено у дома пред телевизора. Но един от асистентите ми бе пратил съобщения на всички наши семейства, че сме добре и да са спокойни. Не знам кога бе успял.

Не съм говорил с Ериксен и до днес. Изпратих му едно съобщение в първите дни след случая. Говорих си с Каспер Шмайхел след мача, той ми каза, че вече са успели да се свържат с Кристиан в болницата чрез FaceTime. Той ми благодари, аз му благодарих за съдействието, това е."

 

Снимка: AP/БТА