Умопомрачителните 7,35 милиарда долара са похарчени от футболните клубове за трансфери през изминалата 2019-а, съобщи ФИФА.

Това е рекорд в историята на футбола, като е ръст с 5,8% спрямо предходната 2018-а.

Едва ли за някого изненада, че най-много са похарчили в Англия - 22% от общата сума. 

Броят на трансферираните играчи пък е 15 463 от 178 различни националности.

Странно или не, трансферите от типа "клуб-клуб" представляват едва 11,6% от цялата тази бройка. Мнозинство са трансферите на свободни агенти, които са 64,3%.

Такъв например е обичайният подход на българските клубове, особено тези, които не заемат челните места в класирането. Обикновено преди старта на всеки сезон, те се подсилват с почти цял нов състав свободни агенти. По всяка вероятност подобна практика важи и за другите шампионати от нашия калибър.

Най-големият трансфер е този на Жоао Феликс от Бенфика в Атлетико (Мадрид) - 120 милиона евро.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Топ 5 допълват тези на Антоан Гризман (Атлетико Мадрид - Барселона), Еден Азар (Челси - Реал Мадрид), Хари Магуайър (Лестър - Манчестър Юнайтед) и Матиас Де Лихт (Аякс - Ювентус).

Най-много клубове замесени в международни трансфери пък има Бразилия. 306 отбора от страната са осъществили поне един трансфер отвъд нейните граници през 2019-а.

По този показател следва Германия със 144 клуба, Испания със 130 и Англия със 128.

Бразилия е рекордьор и по бройка осъществени трансфери - 831, докато в Европа на чело е Англия с 694.

В световен мащаб, с най-добър финансов баланс за изминалата година са португалските отбори. Те са отчели обща печалба от трансфери на стойност 503 милиона долара.

На обратния полюс, с най-голям отрицателен баланс пък са клубовете в Англия. Те са похарчили 719 милиона долара повече от изкараното.

От всичките 7,35 милиарда, 653 032 долара са похарчените пари в женския футбол. Малка част от общия фон, но пък 16,3% повишение при дамите. Не е изненада, че 20% от 833-те трансфера са направени в САЩ, където за разлика от мъжкия футбол, женският е доста развит.