Както винаги, Българската национална телевизия ще осигури на почитателите на футбола богата студийна програма и детайлно отразяване на европейското първенство от 14 юни до 14 юли - в програмите на БНТ 1 и БНТ 3, както и онлайн на BNT.BG, BNTNEWS.BG/SPORT и в мобилното приложение BNT NEWS. Какво предстои за УЕФА ЕВРО 2024 - разказват ни специалните пратеници на БНТ в Германия - репортерите Десислава Францова и Бюлент Мюмюнов.

От 14 юни до 14 юли футболните емоции ще владеят ефира на Българската национална телевизия с мачовете от УЕФА ЕВРО 2024 - какво ще гледаме в програмите на БНТ 1 и БНТ 3 по време на шампионата?

Бюлент Мюмюнов: 27 мача ще бъдат излъчвани пряко по БНТ 1 и БНТ 3. Всички общо 51 двубоя ще бъдат излъчвани онлайн - за удобство на тези, които са в движение - на сайта BNTNEWS.BG/SPORT и в приложението BNT NEWS. Така че, следете БНТ, за да знаете всичко около първенството.

Десислава Францова: Програмата на БНТ, както винаги, ще бъде изключително богата. Традиционните ни студиа "Трето полувреме" с водещи Илиян Енев и Радостин Любомиров ще започват час преди първия съдийски сигнал на 27-те мача по БНТ 1 и БНТ 3. Сред звездите, които Илиян и Радостин ще посрещат, са Красимир Балъков, Илия Груев, Валери Божинов, Благой Георгиев, Велизар Димитров, Станислав Ангелов, Владимир Манчев, Велислав Вуцов, Христо Янев и други.

Снимка: БНТ

И още - "Сутрин с УЕФА ЕВРО 2024" от 9:10 ч. до 9:30 ч. с водеща Тереза Мутафчиева, "Днес на УЕФА ЕВРО 2024" от 11:30 ч. до 12:00 ч. с водещ Иво Бързаков и късен 30-минутен обзор с начален час 23:55. Тук е играта "Кадър на деня" с ежедневна награда за зрителите - официалната топка на шампионата. Обещаваме стойностни анализи, любопитни материали, видеа от мястото на събитието и интересни препратки от социалните мрежи.

Каква е вашата задача като част от екипа на БНТ, който ще отразява УЕФА ЕВРО 2024?

Бюлент Мюмюнов: Ние сме репортерите, които ще пренесат емоциите на феновете по стадионите в домовете на зрителите. Културата и основните забележителности на Германия също ще бъдат засегнати в нашите репортажи. Ще имаме и доста материали и включвания, в които ще говорим само за футбол с подробни детайли около отборите и най-големите звезди.

Десислава Францова: Задачата ни е да обогатим предаванията и студиата на БНТ. Ще заложим на много живи включвания, атмосфера от мястото на събитията и емоционални репортажи. Нашата цел е да забавляваме зрителите, да разкажем по-малко познати истории и да накaраме всички пред екраните да почувстват това европейско първенство като специално.

Снимка: БНТ

Няколко града в Германия приемат мачовете от УЕФА ЕВРО 2024 - какви предизвикателства на терен предполага това? Кои неща задължително присъстват в ръчния ви багаж или раница?

Бюлент Мюмюнов: Аз лично ще си взема поне два телефона, две зарядни устройства, слушалки, стативи и всякаква друга техника, за да създавам репортажи. Облеклото също е важно, ще имам няколко костюма. Предизвикателствата на терен са свързани с това да си на точното място в точното време, за да уловиш интересна история, да хванеш празнуващи групи, които искат да покажат емоции пред камерата, така че хората, които гледат, да усетят атмосферата. Друго предизвикателство е времето - когато си на такива форуми, то минава много бързо, а трябва да се свършат много неща всеки ден. Другото е забавление и шоу.

Десислава Францова: Със сигурност най-голямото предизвикателство ще е пътуването. УЕФА ЕВРО 2024 ще се проведе в 10 различни града в Германия, което означава, че всеки ден ще пътуваме по няколко пъти с влак. Всичко е изчислено до секундата, а евентуални проблеми или забавяния ще променят и нашите първоначални планове. Разбира се, другото предизвикателство е да бъдеш достатъчно подготвен, защото аудиторията е запозната и изискваща, но това не се прави за ден или два. Тук говорим за систематична подготовка с години.

БНТ има изключителни традиции и е безспорен лидер в отразяването на големи спортни събития. Как приемате тази отговорност като едни от младите попълнения в дирекция "Спорт"?

Снимка: БНТ

Бюлент Мюмюнов: Винаги е голяма чест и започвам да се готвя с месеци преди такива форуми. Но подготовката е многопластов процес, който преминава през целия ти живот. Всяко нещо, което научиш, може да ти помогне - особено на такова събитие, където се събират десетки култури и народи.

Десислава Францова: Колкото голямо е признанието да си на такъв форум, толкова голяма е и отговорността. Както споменах, подготовката е сложен и дълъг процес, който зависи не само от набавянето на информация за чисто футболни и спортно-технически детайли, но и от познаването на историята, нравите на различните народи, спецификите на местата, където ще бъде форумът, и много други.

Броени дни след финала на УЕФА ЕВРО 2024 отново в ефира на БНТ 1 и БНТ 3 ще гледаме Летните олимпийски игри в Париж. По какъв начин преминава подготовката ви за тези две грандиозни спортни събития?

Бюлент Мюмюнов: Моята задача основно ще бъде да коментирам състезанията по плуване на Олимпийските игри. Това ще е шесто голямо плувно първенство за мен, така че вече имам опита да познавам повечето състезатели. През втората седмица в Париж ще бъда репортер на място, като акцентът при мен ще бъде върху представянето на нашите щангисти, сред които е Карлос Насар, за когото снимахме филм в началото на 2024 г. Но в момента мисля изцяло за УЕФА ЕВРО 2024. Нека мине сполучливо и след това поглеждаме към Париж.

Десислава Францова: Аз ще обобщавам успехите и представянето на българските спортисти от студиото на БНТ. Предаването ми ще бъде в сутрешната част на програмата и ще включва различни материали, интервюта и мнения на нашите репортери в Париж, както и на редица спортни специалисти.