Испания срещу Германия е едно от най-великите футболни съперничества на планетата, а тази вечер ни очаква епизод номер 28. Преди ¼-финали на Евро 2024 двете футболни сили са с изключително изравнени показатели - 9:8 победи за Бундестима, а 10 мача са завършвали наравно. На еврофинали статистиката е 2:1 успеха за Ла Фурия, докато на мондиали е обратната.

Съперничеството, наподобяващо вечния сблъсък между емоциите и прагматизма, стартира през 1935 година с контрола в Кьолн, когато гостите печелят с 2:1 и смълчават 70 000 по трибуните.

В следващите 30 години двата тима играят единствено приятелски мачове, преди за първи път да премерят сили в официален двубой. При това - на Мондиал 1966. На "Вила Парк" в Бирмингам Бундестимът ликува с 2:1 в груповата фаза с попадения на Лотар Емерих и Уве Зелер, а за иберийците се разписва Фусте.

10 години по-късно двата тима отново се срещат в груповата фаза и правят 1:1 на Евро 1978, а само 2 седмици повтарят - този път на ¼-финал. Легендарното поколение на германците е безпощадно - 2:0 с голове на Топмьолер и Ули Хьонес.

Доминацията на Германия срещу Испания продължава и в груповата фаза на Мондиала през 1982-ра, когато мачът е спечелен с 2:1. Разписват се Литбарски и Фишер, а Самора бележи почетното попадение за испанците в края на мача.

На "Парк де пренс" в Париж двата колоса отново се срещат в груповата фаза на Евро 1984 и този път радостта е за Испания - 1:0 с гол на Маседа, който на практика качва немците обратно на самолета към дома.

Още на следващото Еврпейско Бундестимът взема реванш след два гола на Руди Фьолер отново в груповата фаза. В мач, в който на терена са имена от ранга на Бреме, Колер, Матеус, Клинсман, Субисарета, Камачо, Бакеро, Бутрагеньо... Това се оказва и последната победа за Германия до наши дни в официален мач между двата тима.

Следващият мач отново е в групова фаза - на отлично познатия ни шампионат в САЩ преди 3 десетилетия, когато срещата завършва 1:1 - бележат Клинсман и Гойкоечеа.

След което стартира ерата на испанците.

На Евро 2008 Дрийм тиймът на Ла Фурия печели с 1:0 на финала с гол на Фернандо Торес и вдига трофея, слагайки начало на доминацията си в световния футбол.

Резултатът се повтаря и на полуфиналите на последвалия Мондиал 2010, разписва с Пуйол, а след това испанската машина вдига трофея.

Безспорно обаче мачът, който "държи влага" на германците е този от 17 ноември преди 4 години, когато Ла Фурия премазва с 6:0 безпомощния си съперник в Лига на нациите. С хеттрик на Феран Торес, който може да играе и тази вечер. Мората и Родри, които добавиха по един гол, също ще са на линия от 19 часа.

Getty Images

За последно Испания и Германия се срещнаха в групите на Мондиала в Катар преди 2 години, когато Ла Фурия скри топката на съперника, но не успя да спечели - 1:1.

Велико историческо съперничество, чийто пореден епизод с неочакван финал е тази вечер, а емоциите изглеждат гарантирани.