Най-престижната футболна награда "Златната топка" вече ще бъде връчвана в края на състезателния сезон, а не в края на календарната година, обявиха от списанието "Франс Футбол", което държи правата на анкетата и връчва приза.

Също така е обявено намаляване на броя гласуващи с цел рационализиране на процеса. Гласуващите също така вече няма да вземат предвид постиженията в кариерата на играча.

Списание "Франс Футбол връчва наградата на най-добрия европейски играч от 1956-а година, а при жените от 2018-а. През 2020-а награда не беше връчвана заради пандемията от коронавирус.

"Няма повече от януари до декември", съобщи в туитър "Франс Футбол". "Златната топка вече ще се връчва на базата на един нормален футболен сезон: от август до юли".

Футболистът на Пари Сен Жермен и аржентинска икона Лионел Меси спечели за рекорден седми път наградата през 2021-а година. Състезателката на Барселона Алесия Путеяс пък спечели третата награда при дамите. Меси изпревари намиращият се в отлична форма Роберт Левандовски, който е в основата на успехите на Байерн и на полския национален отбор.

Промяната на връчването на наградата ще свие реално сезон 2021/22 и последното събитие, което ще бъде взето предвид е Европейското първенство за жени, което е през юли. Наградите ще бъдат връчени през октомври тази година. А Световното за мъже в Катар от ноември до декември ще бъде извън рамките на тази следваща награда и ще се взима предвид при оценките за сезон 2022/23.

За "Златната топка" ще гласуват само държави, които са до 100-ото място в ранглистата на ФИФА. В женския футбол ще гласуват първите 50 в дамската ранглиста на ФИФА. Списанието уточни и критериите за избор на носителя на наградата. Гласуването ще се базира първо на индивидуално представяне, след това на отборно представяне и накрая на честна игра. Основната критика към "Златната топка" беше, че някои хора с право на глас от малки държави нямат достатъчно релевантност и футболна култура, за да оценяват процесите в европейския футбол, където са и големите клубове.