На фона на забраните за траснджендър атлети да се състезават срещу жени в плуването и готвените подобни в забрана в атлетиката, то в немския футбол взеха коренно различно решение.

Немската футболна федерация официално взе решение, което гласи, че трансджендър футболистите сами ще могат да взимат решение дали да играят в мъжки или женски отбори.

На този етап правилото ще важи само за юношеския и аматьорския футбол, защото за въвеждането му на професионално ниво в Бундеслигата, ще трябва да има зелена светлина от ФИФА и УЕФА.

Но според новото правило, на аматьорско ниво траснджендърите няма да имат определение по полов признак в картотеките и ще имат право сами да избират в какви отбори да играят.

В тази графа не влизат само хора, които са се подложили на операции за смяна на пола, а и такива, които са на хормонална терапия за понижение на нивата на тестостерон до такива норми, които им позволяват да се състезават срещу жени.

Правилото ще влезе в сила от започващия след два месеца нов сезон, а експерти очакват тази тенденция да бъде приложена и в други страни, ако експериментът в Германия се окаже успешен.

В Англия вече обмислят юношеските първенства да се провеждат със смесени отбори, без да има разделение на момчета и момичета, но всичко това среща много критици.

Недоволни са най-вече дамите, защото макар и с понижени нива на тестостерон, те ще трябва да се изправят срещу доста по-едри от тях мъже, което безспорно ги ощетяява.

Темата с трансджендърите в спорта нашумя около случаят Лиа Томас в САЩ. Роденият като Уил плувец, който бе на доста посредствено ниво в мъжкото плуване, реши да намали нивата си на тестостерон и да се впусне в битка срещу жените, като без проблем счупи няколко рекорда и стана колежански шампион на страната.

Случаят с Томас накара международната федерация по плуване категорично да забрани на трансджендърите, които физиологично са мъже, да се състезават срещу жени под каквато и да е форма.