Положението на бразилската звезда Роналдиньо се влошава - той ще бъде изправен пред съда не само за използване на фалшиви документи, но и за участие в схема за пране на пари.

Това съобщават медиите в Парагвай, но информацията им още не е потвърдена от властите. За сметка на това същото твърди и каталунският "Мундо Депортиво", който следи отблизо ситуацията около любимеца на феновете на Барса.

Асът, направил страхотна кариера в Барселона и Милан в Европа, е в затвора в Парагвай заради влизане и пребиваване в страната с нелегитимна местна лична карта.

Адвокатът на Роналдиньо обясни пред съда, че звездата и неговият брат са получили документите на летището в Асунсион и са мислили, че това е дар в знак на добра воля при посрещането. Странно обяснение...

Но сега нещата стават по-лоши.

"Мундо" твърди, че Роналдиньо е част от схема за пране на пари в Южна Америка, без дори да знае за това. Брат му Роберто Азис, който бе и негов личен импресарио по време на футболната му кариера, е човекът-връзка с гангстерите.

Той познава дамата, която е пратила свои хора да връчат документите на летището. Нейното име е Далиа Лопес, популярна в Парагвай със сериозен бизнес и немалка благотворителна дейност.

Роналдиньо и брат му са пристигнали в Асунсион именно за една от благотворителните прояви на Лопес, която обаче се разследва. Има съмнения, че те се използват за пране на пари, отклоняване на средства чрез фондациите на дамата и т.н. незаконни действия.

Роналдиньо е участвал в такива прояви и преди, без дори да подозира за схемите, ако е имало и има такива... Неговото име е използвано за популяризиране на проявите, срещу което той е получавал хонорар. Но едва ли е подозирал, че името му е фасада на престъпна дейност.

За фалшивите документи максималната присъда може да е 6 месеца и лесно да бъде заменена с условна. Но ако се докаже участие в организация по пране на пари, Рони може да остане зад решетките до 8 години.