Русия стартира преговори с УЕФА за отмяна или поне смекчаване на санкциите за местния футбол. Това заяви генералният секретар на Руския футболен съюз Максим Митрофанов, който обаче призна, че не очаква скоро да има развръзка.

"Ние преговаряме с УЕФА за възстановяването, премахването на забраните, но преговорите са трудни. Мога да кажа, че това са дълги разговори, които продължават през цялото време. УЕФА не иска РФС да напусне централа, РФС също не го иска, но въпреки това е много важно да възстановим участието на клубовете, на младежките отбори, на националния тим", каза Митрофанов, цитиран от БТА.

Той коментира и думите на президента на УЕФА Александър Чеферин, който заяви на Конгреса на организацията, че му е трудно да си представи завръщането на руските клубове и отбори на европейската сцена преди края на военните действия в Украйна.

"Чеферин не е казал нищо ново, това са очевидни неща. Ако не беше, щеше да е много по-лесно", добави генералният секретар на РФС.

На 28 февруари 2022 година Световната футболна централа ФИФА и европейската УЕФА спряха руски клубове и отбори от участие в международни състезания на фона на изострянето на ситуацията около Русия и Украйна.

След това от Москва обжалваха санкцията, но загубиха делото на две инстанции и така футболът остана замразен и извън международния календар.