За всички бе ясно, че наложените от Европа и САЩ санкции ще се отразят на всеки един аспект от живота в Русия, като в това число влиза и футболът в страната.

Един от шефовете на местния футбол - Владимир Афанесиев, алармира за надвисналата опасност от тотален колапс на руския клубен футбол.

Почти всички отбори са пред фалит заради наложените на страната санкции, като масово собствениците или отказват, или просто вече наистина не могат да издържат отборите.

Сериозните си проблеми вече разкриха двата водещи московски клуба - Спартак и ЦСКА. Олигархът Леонид Федун, който е собствник на Спарта и по ирония на съдбата е роден в Киев, сам призна, че е загубил почти цялото си състояние.

Той се обърна към милионите привърженици на клуба и в прав текст им заяви, че просто на този етап няма как да продължи да издържа Спартак, не и на високо ниво с настоящите огромни заплати на играчите.

Макар да няма официално съобщение от страна на ЦСКА, едва ли в клуба състоянието е по-добро, защото огромна част от финансирането идваше от банка ВЕБ, която пострада тежко от наложените санкции.

За неясното си бъдеще съобщи и отборът на Краснодар, вероятно положението е същото и в тимовете от целия руски елит.

Владимир Афанесиев от футболната централа заяви, че докато най-големите клубове имат активи за продаване, най-вече играчи, както и огромна маса от фенове, която може да ги спаси, то за малките отбори каузата изглежда обречена.

По негова прогноза, в рамките на седмица над половината тимове от втора и трета дивизия на Русия просто ще обявят фалит и ще спрат да съществуват.