Словакия победи Русия в ключова световна квалификация в група Н с 2:1 и завърза сериозно интригата още след третия кръг. Хърватите и руснаците имат по 6 точки, словаците са с 5, Кипър има 4, а Словения - 3.

Няма фаворит, а всяка загубена точка или мач може да е фатален.

В Русия полемиките не са толкова около играта на отбора, а около един епизод, предизвикал ирония, сарказъм, гняв, комични реакции и анализи, и превърнал се във вайръл момент из интернет пространството.

В 38-ата минута Милан Шкриняр откри за словаците с глава след корнер, при който защитата на Русия необяснимо (на пръв поглед) остави най-опасния играч на съперника непокрит. За силата на играта във въздуха на защитника на Интер всичко е ясно. 

Снимка: AP/БТА

Повторения обаче изумиха всички - при центрирането към Шкриняр, най-силният бранител на руснаците Георгий Джикия тръгва към него и се очаква да влезе във въздушно единоборство, но... е прегърнат приятелски от съотборника си Марио Фернандес. Натурализираният бразилец явно обърква Джикия с противник и "пази него", вместо своя човек от словаците.

Така Шкриняр се извисява сам, мощно забива топката и - гол. 1:0 за домакините.

В студиото на тв канала "Матч ТВ" бяха бившите национали и звезди Игор Шалимов, Александър Мостовой и Владимир Бистров. Още на почивката те бяха превъзбудени от допуснатия гол, но го удариха и на майтап.

"Той кой ще си?", запита Мостовой и стана от мястото си насред студиото. Бистров отвърна - "Аз съм защитника Кудряшьов. Но кой ще е Джикия?"

Театрото се разигра за няколко секунди, в които двамата бивши играчи, подпомагани и от Шалимов, показаха нагледно кой къде е трябвало да бъде в ситуацията. После се прегърнаха весело, смееха се, показвайки какво са направили Фернандес и Джикия. Шалимов дори им се скара, но едва сдържаше смеха си:

"Стига, това беше гол в нашата врата все пак!".

Снимка: AP/БТА

Но самият Шалимов, вече опитен треньор в руската лига, обясни:

"Какво се запрегръщаха? Ако един тръгне, тръгваш с него. Ако тръгне друг от нападателите им, тръгва друг от нашите. Няма място да се въртиш, прегръщаш и паникьосваш. Ако имаха малко ум в главите... "

Там анализът прекъсна и наставникът си седна на мястото ядосан, но решил да не струпва повече критики и вина върху футболистите.

Куриозно, Фернандес се реваншира донякъде с гола, с който Русия изравни.

Нова грешка в отбраната обаче донесе попадение на Роберт Мак 16 минути преди края и Словакия измъкна победата.