Легендарният Уейн Рууни изригна гневно срещу британското правителство и липсата на активни мерки срещу коронавирус в страната. Нападателят на Дарби Каунти във второто ниво на английския футбол Чемпиъншип е бесен заради закъсняла реакция в играта и излагането на опасност на здравето на футболистите.

Властите на Острова избраха предпазлив подход и не бързат със спирането на публични събития, като дори не наредиха стопирането на спортните състезания, на които обикновено се събират хиляди хора.

Затова решението взеха Висшата лига за елитната дивизия, както и Футболната лига за трите нива на професионалната игра под елита.

В цяла Великобритания нямаше мачове през уикенда и така ще е до 3 април - поне, като изключение направиха Националната лига и конференциите.

Така в събота се играха стотици мачове на аматьорско и полуаматьорско ниво на Острова.

"Чувствахме се като опитни зайчета - беснее Рууни в интервю за в. "Таймс". - Не мога да повярвам, че правителството каза футболът да си продължи както обикновено. Тренирахме и играхме мачове, докато цяла Европа обявяваше строги мерки и приканваше хората да си седят у дома. А ако се заразя по време на някой мач и отнеса вируса у дома? А ако го предам на близките си? Как мислите, че ще живея с това?"

Дебатите в Англия не стихват по темата дали мерките не бяха закъснели.

Всъщност, ако в петък сутринта (13 март) мениджърът на Арсенал Микел Артета не бе обявил, че е заразен с вируса, вероятно и този кръг на Висшата лига щеше да се изиграе по план, и с публика.

Защото точно това бе решението на футболните власти 24 часа по-рано...