Чакането на феновете за футбол от най-високо европейско ниво приключи вчера. Немската Бундеслига се завърна с двубоите от 26-ия си кръг, в които видяхме 16 гола в 6 мача.

Въпреки това обаче играта не се завърна в стария си обичаен вариант, а причината не бе единствено в празните трибуни.

Да, наистина бе странно да се наблюдава тихото рурско дерби между Борусия (Дортмунд) и Шалке, което попринцип е сред най-впечатляващите в Европа като атмосфера.

В двубоите обаче изобилстваха и от доста други странности.

Ясно бе, че всичките играчи, тествани предварително за коронавирус, са изолирани в специално отреден за целта хотел. Те обаче пристигнаха по стадионите с няколко автобуда, за да не се струпва целият тим в едно превозно средство.

СНИМКИ ОТ СТРАННИЯ КРЪГ В БУНДЕСЛИГАТА ВИЖТЕ ТУК >>>

Естествено, всеки играч бе с маска, каквато имаше и абсолютно всеки един човек на стадиона, независимо каква функция изпълняваше по време на мача.

На всеки един от стадионите имаше по 213 човека. Освен двата отбора с щабовете си, съставени общо от 98 души, имаше още 115 различни служители, като журналисти, оператори, охрана и медици.

Всяка топка бе специално дезинфекцирана, а пък резервите на двата тима насядаха на разстояние. Между всеки от тях имаше по две празни места, а тъй като резервните скамейки не са достатъчно големи за подобна цел, някои от играчите седнаха на първите редове на трибуните.

Снимка: Getty images/Gulliver photos

Дори и докато седяха на скамейката, те носеха маски, подобно на своите треньори.

Разбира се, мнозина се запитаха доколко това е нужно, защото все пак тези хора делят една съблекалня и тренират заедно всеки ден.

Самите мачове, освен правото на тимовете на извършват по 5 смени, не бяха по-различни.

Преди тях обаче играчите не се поздравяваха, не го направиха и след срещата.

Отново правило предизвикало въпроси, защото по време на 90-те игрови минути, единоборства имаше, а при корнерите играчи от различни тимове бяха непосредствено един до друг.

От 16-те гола, които видяха, само три бяха отпразнувани нормално, както сме свикнали да виждаме. При останалите играчите избягваха гушкания, потупвания и друг вид емоционална радост.

Снимка: Getty images/Gulliver photos

Играчите на Борусия (Дортмунд) пък явно бяха изрепетирали и радост на социолно отговорна дистанция, поздравявайки се по забавен начин на по 2 метра един от друг.

"Жълточерните" спечелиха дербито на Рур с 4:0. Мач, който в нормални условия щепе да бъде последван от огромни тържества.

Играчите на тима все пак имитираха и радост с феновете, които безспорно за празнували пред телевизорите.

Най-негативната част от вчерашния кръг обаче бяха контузиите. Мнозина се притесняваха от объркания ритъм на играчите, и тези опасения се оправдаха.

За 6 мача, 8 играчи напуснаха принудително терена, което си е доста обезпокоителна тенденция.

СНИМКИ ОТ СТРАННИЯ КРЪГ В БУНДЕСЛИГАТА ВИЖТЕ ТУК >>>

Снимка: Getty images/Gulliver photos