България ще играе решаващ мач при младежите до 21 години днес, като победа в Полша може да отвори вратите към участие на Евро 2021.

Срещата е от 19 часа в Гдиня, но няма да се предава по нито един български телевизионен канал.

Залогът е голям, а младежите ни бяха подсилени от Доминик Янков и Валентин Антов, които бяха с мъжкия тим за мача с Унгария (1:3) миналия четвъртък. Това е добра новина за селекционера Александър Димитров, който ще има по-сериозен избор за състава.

В неделя защитникът на ЦСКА Антов летя и до Финландия, но остана на скамейката и вчера се присъедини към младежите направо в Полша. С него пътува и вицепрезидентът на БФС Емил Костадинов.

Полша - България е пряк сблъсък за второ място в нашата пета квалификационна група. Съперникът е с 16 точки, ние имаме 14. На върха е Русия с 20 т.

След този двубой и поляците, и българските младежи, имат по още един мач. Приемаме Естония на 17 ноември, а те са домакини на Латвия. И двата отбора се очаква да спечелят последните си срещи.

Затова и днес ни е необходима само и единствено победа, за да влезем в последния кръг двубои пред Полша.

За европейското се класират победителите в групите (вече е извън възможностите на българите), както и най-добрите пет втори тима от деветте групи, като се изваждат резултатите срещу тима на дъното.

Първоначално регламентът бе с плейофи, но УЕФА ги отмени заради пандемията. Така всичко ще се реши на 17 ноември с последните мачове в групите.

Максималният актив, който можем да акумулираме, е 16 точки - ако Латвия завърши на дъното, както е в момента. Това би било доста добро постижение, за да сме в играта за класиране. Ако последен остане тимът на Естония обаче, точките ни биха били 14 (имаме само 4 срещу Латвия). Всички тези сметки, разбира се - при две български победи днес и срещу естонците след месец.

С две думи - довечера е задължително да бием.

Всякакъв друг резултат на практика ни оставя без шансове, дори да успеем да изпреварим поляците (реми днес, после те да сбъркат с латвийците).

Защото с евентуално събраните точки при такъв сценарий, трудно можем да се надяваме да сме сред петте най-добри втори в групите.

В първия мач срещу Полша в групата ги разбихме с 3:0 в София през ноември миналата година, като Станислав Иванов от Левски вкара 2 гола, а Тонислав Йорданов от ЦСКА добави един. И двамата са в състава и сега.