Кошмарните минути на очакване, докато Кристиан Ериксен лежеше на терена, вероятно са стресирали всеки зрител - на стадиона и пред телевизора.

Но един човек ги изживя отблизо, а и вероятно още по-силно и тежко от останалите. За датския треньор Каспер Хюлманд това не е първи случай, в който пред очите му се случва такъв ужас на футболното игрище.

"О, Боже! Не отново!", е казал селекционерът на английския съдия Антъни Тейлър, когато реферът внимателно отиде и обясни на двамата наставници какво се случва в секундите, в които медицинският екип вече бе при футболиста.

Хюлманд бе помощник-треньор на Ньордшеланд в местното първенство през 2009 г., когато играчът на неговия тим Йонатан Рихтер пада на игрището по време на един двубой. Той е в подобно състояние - строполява се без да има човек край него, абсолютно бездиханен и без да може да помръдне никоя част от тялото си.

Оказва се, че гръмотевица някак го е засегнала и е предизвикала масивен сърдечен пристъп. Рихтер остава "технически мъртъв" за цели 41 минути, тъй като няма толкова бърза спешна помощ на онзи стадион, както имаше на "Паркен" в събота в мача от Евро 2020. Линейка идва едва на 10-ата минута, сърдечен масаж правят треньори... Ужасът е голям.

Тогава футболистът също оцелява, но след като прекарва в кома няколко седмици. Когато го връщат в съзнание се разбира, че трябва да бъде ампутиран левият му крак.

Трайни последствия остават за цялата лява половина на тялото му, но той е жив и днес - работи като педагог, преподавател по физическо възпитание в университет в Копенхаген.

"Отново получихме напомняне за това кои са най-важните неща в живота - каза Хюлманд след двубоя в събота, загубен от неговия състав с 0:1 от Финландия. - Няма как да съм по-горд от тези хора, които се грижат един за друг в момент, в който толкова близък приятел се мъчи. Не знам какво повече да кажа..."

Колегите от датската телевизия разкриха, че селекционерът е останал на стадиона сам, последен, и е плакал пред вратата на съблекалнята, преди автобусът да закара целия датски състав в хотела им късно вечерта.