Два големи мача у нас ще украсят съботата, като изходът от тях може да е съдбоносен в битката за титлата, както и за европейските квоти. Днес е голям ден в първенството ни и дори, на теория, тази вечер около 23:30 часа може да имаме шампион.

И за първи път от 11 години той да не се казва Лудогорец.

Ситуацията

ЦСКА влиза в предпоследния кръг като лидер с 80 точки. Лудогорец е втори със 79. Трети е ЦСКА 1948 с 62, а Левски има 61. Именно тези четири тима са замесени в двата съботни двубоя. След тях има още един кръг в сряда, 7 юни.

18:00 ч, ЦСКА - ЦСКА 1948 (Диема спорт)

Нещата са наглед прости. И за двата отбора е необходима победа. Домакините, за да са с 4 точки пред Лудогорец и да поставят под напрежение шампионите, които по-късно приемат Левски.

Победа на ЦСКА ще означава, че независимо от изхода в късния мач, съдбата на титлата е в ръцете на отбора на Саша Илич. И за него ще остане една последна стъпка в сряда, когато излиза във вечното дерби с Левски.

А успех днес на "Армията", гарниран с три точки за "сините" в Разград по-късно вечерта, ще означава, че още тази вечер ЦСКА ще е шампион. Тимът ще е недостижим с четири точки аванс при един оставащ кръг.

За ЦСКА 1948 залогът е да остане пред Левски след двата рунда, които предстоят днес и в сряда. Това ще гарантира на отбора европейска квота директно, без бараж. Третият в класирането отива в Лига на конференциите без дъполнителен плейоф срещу седмия в класирането. Там ще играе този, който остане на четвърто място.

20:30 ч, Лудогорец - Левски (Диема спорт)

Нещата са ясни. И ще бъдат още по-ясни при началото на този двубой, когато вече ще се знае как е завършил този на "Българска армия". Ние не можем да ви обясним защо двубоите от последните два кръга не са в един и същ час, надяваме се, че от БФС имат някаква аргументация. Макар да е съмнително.

Но фактите са, че в 20:30 часа при първия сигнал в Разград, и Лудогорец, и Левски, ще знаят къде са в класирането и колко са притиснати от нуждата за задължителна победа. А реално - ще бъдат. Както и за завърши първата среща, Разград ще е след ЦСКА преди мача със "сините". И също при всякакъв резултат, Левски ще е след ЦСКА 1948. Тоест - трябва да се печели на всяка цена.

Ситуацията е драматична, а и на теория днес може да имаме шампион. Завръзка и интрига, за която всички ние би следвало да се радваме, защото именно това липсваше в родния футбол в 8-9 от последните 11 сезони. А сега имаме битка до последния сигнал, вероятно и на последния кръг в сряда.

Програмата за него:

Левски - ЦСКА, Черно море - Лудогорец, ЦСКА 1948 - Локомотив (Пд).

* При равни точки, каквито може да има при ЦСКА и Лудогорец, и при ЦСКА 1948 и Левски, след последния кръг в сряда, ще се гледа баланса от преките сблъсъци само в редовния сезон. Те са в полза на Разград и ЦСКА 1948, съответно.