В любопитна и невиждна до момента у нас пресконференция, съдиите на Вечното дерби между ЦСКА и Левски, застанаха пред медиите два дни преди сблъсъка.

Съботният мач е поверен на Радослав Гидженов, като той, заедно със своите асистенти, четвъртият съдия Никола Попов и вар арбитрите Георги Кабаков и Ивайло Стоянов, застанаха пред медиите.

Логично най-много въпроси имаше към топ реферът ни Георги Кабаков, който призова за повече разбиране към реферите и спирането на омразата, която според него се сее умишлено.

Той също така уточни, че е наясно за някои допускани грешки в съдийството, но подчерта, че в нито една от тях няма умисъл.

"Всеки съдия на терена излиза с мисълта да се справи по най-добрия начин и да не се стига до грешки. Ако се намеси ВАР, значи е допуснал грешка. ВАР е застраховка за грешки. Когато си ВАР, знаеш, че нямаш застраховка и отговорността е голяма, не само да се намесиш в ситуация, но и в ситуация, в която не трябва да се месиш, да не се месиш, защото следваш протокола. Ние сме съдии, които носим ФИФА значка, под мониторинг сме.

Не е приятно, когато си със семейството си, пътуваш и някой по-краен запалянко реши, че не си му симпатичен, това е единственото, разпознаваеми лица сме. Ние сме хора, които взимаме решения и някой път не са най-правилните. Възможно ли е, когато някой футболист на празна врата не вкара и това доведе до загуба, възможно ли е да се получи реакция от феновете? Не би трябвало, нали? Мисля, че в годините от 2007 насам, около 16 години, от 2013 съм международен съдия, във всички тези години вярвам, че мачовете, които сме водили, сме показали, че можем да водим мачове под напрежение. Надявам се това напрежение да не ни повлияе.

Считаме, че можем да ръководим тези футболни срещи, имаме опит с чуждестранни съдии през последните години и си спомняте какъв е опитът, не е коректно да коментирам колегите. Пред нас основният проблем не е нас самите като психика, а болезненият момент с близките и семействата. Ние можем да устоим на напрежението, но когато се атакуват най-близките, най-много боли. Това е причината да нямаме повечето социални мрежи. Феновете са креативни, което е жалко. Трябва да се обединим около магията на футбола, не трябва да се сее омраза.

Не сме безгрешни. Обидно е когато при дадена грешка, се търси умисъл. Не сме удовлетворени, когато има ситуации, при които има грешки и няма как да се намесим. Има записи на комуникацията, няма как да заобиколим законите. Не се чувстваме щастливи, бъдете сигурни.

В правилата на играта е описано, че жълт картон може да бъде показан за вербална или невербална проява, която може да уронва имиджа на съдията или състезателя. Ние нямаме информация за броя на картоните на състезателите, не водим статистика кой колко картони има. Не се е случвало от някой клуб да ни предупреждават за даден играч, ако има повече картони и е пред наказание. Не се считам като доайен в съдийството. С Никола Попов и Ивайло Стоянов заедно сме започнали в съдийството. Всички футболни съдии в България са запознати с очакванията при отчитане на добавено време и всеки един главен съдия носи отговорност за взетото от него решение.

Старая се в работата си като ВАР да следвам стриктно протокола, има 4 ситуации, при които да се намесим. Няма конкретна ситуация, при която е можело да се намесим на Левски - Лудогорец. Дадени ситуации провокират дискусии. Стараем се да спазваме критериите и вярвам, че съм приложил ВАР протокола в конкретната футболна среща", сподели той.

Радослав Гидженов, който е №6 в ранглистата на съдиите и доста изненадващо получи Вечното дерби, сподели очкаванията си, че след мача ще се говори за футболните достойнства на мача, а не за неговите отсъждания.

"Аз ще дебютирам на вечното дерби. Дали ще се допитам до някого? За всеки съдия у нас е най-голямото признание да свири ЦСКА - Левски. Мисля, че правя стъпка напред. Ще дам най-доброто от себе си. Ще се постарая след мача да се коментират само футболните достойнства, а не отсъждания.

Дали четем неща за нас? В моята глава в момента е, че трябва да се абстрахирам от всичко, което се пише по медиите. Следвам стриктно правилата на играта, спокоен съм, мисля, че ще се справя със срещата", каза той.