Женското световно първенство по футбол бе белязано от скандален съдийски реверанс за домакина Франция.

Французойките победиха Нигерия с 1:0 във втория си мач от груповата фаза след много спорни обстоятелства.

Те получиха дузпа след разглеждане с ВАР в 76-та минута, като решението изглеждаше правилно.

След това обаче дойдоха няколко домакински аванти. Нгози Ебере от африканките получи много спорен червен картон за нарушението, макар че първоначално съдийката дори нямаше намерени да отсъжда такова.

28-годишната Венди Рени застана зад топката за изпълнението на дузпата и ударът и бе спасен.

След ВАР разглеждане обаче съдийката Мелиса Борхас от Аржентина приложи ново правило. То сочи, че поне единият крак на вратарката трябва да е върху гол линията при изпълнението. В случаят ставаше дума за няколко сантиметра разминаване.

Чиамака Надозие направи неволното провинение и получи жълт картон, а дузпата беше пребита и съответно реализирана.

Снимка: Стоп кадър

И при двете изпълнения обаче френски футболистки бяха навлезли в наказателното поле преди самия удар, което също по правилник е забранено. Аржентинката обаче по този повод реши да не следва буквата на правилника.

Така Франция победи с 1:0 и си гарантира класирането в елиминациите с актив от три победи в три мача и първо място в групата.

При победа на Нигерия французойките щяха да отпаднат, но за пореден път на голямо първенство "съдбата" намигна на домакинския отбор. Те получиха дузпа и в предишния си мач срещу Норвегия, която донесе също победен гол през второто полувреме.

"Ако кажа честно какво мисля, най-вероятно ще ме изпратят вкъщи, затова по-добре да си мълча", заяви треньорът на нигерийките Томас Демерби.

Снимка: AP/БТА

В другия мач от групата Норвегия победи Южна Корея с 2:1 и също се класира за елиминациите. Там засега са още Германия, Испания, Италия, Англия, Холандия, Канада, САЩ и Швеция.

Междувременно стана ясно, че 9,6 милиона души във Франция са гледали мача на женския национален отбор срещу Нигерия. Това е абсолютен рекорд за страната.