Освен дата за Конгреса, на който трябва да бъде избран нов президент на БФС, днешният Изпълком прие и промени във формата на Първа лига.

Те ще влязат в сила от започващия след месец сезон 2020/21, като засягат продължителността на първенството и битката за оцеляване.

Следващият шампионат отново ще се състои от 14 тима, които след 26 кръга ще бъдат разделени на първа шестица и втора осмица. Плейофната фаза на първата шестица обаче ще бъде съкратена на половина и вместо по два пъти, отборите ще играят само по веднъж помежду си.

Такъв е и форматът в момента, но той бе въведен извънредно заради пандемията от коронавирус.

Като основание за това решение се посочва, че следващият шампионат трябва да приключи по-рано, заради старта на Евро 2021.

При тази ситуация изниква въпросът, защо БФС избърза със старта на следващия сезон, който е насрочен за края на юли, само седмица след края на настоящия.

Нима при старт на първенството в края на юли, няма достатъчно време то да приключи в нормален формат до средата на май, каквито са изискванията на УЕФА в година, когато има Европейско първенство.

Другата промяна е в долната осмица. Там отборите отново ще бъдат разделени на две групи по четири отбора. Едната ще е с тимове между 7-о и 10-о място, като победителят в нея ще играе бараж за място в Лига Европа.

Другата група е с тимовете от 11-о до 14-о място, като последните два ще изпадат директно, а 12-ият ще играе бараж с третият от Втора лига.

В същото време вицепрезидентът на родната централа - Атанас Фурнаджиев заяви, че заради множеството неясноти, на този етап проектът за системата ВАР у нас е замразен.

"Системата ВАР? Бяхме взели решение да я въведем. Предвид неяснотите, финансови и спортно-технически, в момента никой не може да даде ясен отговор дали това ще се случи скоро. За момента този проект е замразен", заяви той.

Освен това бе решено, че няма да има промяна в телевизията, която излъчва родния футбол.

"Нова Броудкастинг Груп" ще продължи да прави това в следващите 5 години. На днешното заседание са разгледани всичките оферти, като е преценено, че тази на "Нова" е най-изгодна.

Офертите са били три, като едната е била за 200 хиляди лева на сезон, другата за 3 милиона на сезон, а офертата победител е била за 6,5 милиона лева на сезон.