Ситуацията между Мохамед Салах и египетската футболна федерация става все по-напрегната.

След поражението на Египет от Русия с 1:3 и изгубените шансове за продължаване към осминафиналите, CNN излезе с новината, че Салах възнамерява да се откаже от националния тим.

Една от основните причини за това е фактът, че лицето на Салах и звездния му статут са били използвани като политически инструмент от страна на федерацията.

Приближени до звездата твърдят, че той бил бесен на федерацията за всичко случило се в Чечня, където е лагерът на Египет.

Салах бе въвлечен в множество мероприятия заедно с чеченския лидер Рамзан Кадиров.

Още с пристигането си Салах се появи на стадиона в Грозни заедно с лидера на кавказката република, където пък ги очакваха хиляди фенове.

Снимка: Twitter

На няколко пъти той присъства на официални вечери с Кадиров, а преди два дни, на една от тях Салах бе обявен за почетен гражданин на Чеченската република, макар да стъпна за първи път там преди две седмици.

Фактът, че е разнасян като "панаирна мечка" и е използван с политически цели не се харесал на Салах. На всичкото отгоре той пристигна на Мондиала с контузия, а ангажиментите му с Рамзан Кадиров определено са повлияли на възстановяването му.

Мохамед Салах също така не бил особено очарован от факта, че лицето му се използва навсякъде от федерация. Той има договори с рекламодатели, а някои от дествията на египетските футболни управници могат да направят така, че Салах да бъде осъден от рекламодателите си за нарушение на договора, макар да няма вина.

Един от примерите за това е поставянето на неговия лик върху самолета, с който се придвижва отбора.

От футболната федерация очаквано излязоха със съобщение, в което се отричат всички твърдения.

"Мохамед Салах бе съгласен с всичко, което прави до момента. Всичко бе съгласувано с него и той нито веднъж не се е оплакал.

В разговорите с Кадиров не е била замесена политика. ФИФА има строги правила по въпроса и ние се придържаме към тях".

Евентуално отказване на Салах може да обърне милиони фенове срещу федерацията, съответно и правителството в страната.

В социалните мрежи се появиха стотици хиляди постове "Аз съм Салах" в подкрепа на суперзвездата.

Играчът на "Ливърпул" има толкова голямо влияние сред феновете, че на президентските избори преди 3 месеца успя да събере над 1,5 милиона гласа без въобще да се е кандидатирал.