Бившият швейцарски национал Рамон Вега разкри, че обмисля да се кандидатира за поста президент на Световната федерация по футбол (ФИФА). Той все още не е издигнал официално кандидатурата си, но има срок до 5-и февруари да го направи.

За да се случи това, Вега трябва да има официалната подкрепа на пет национални футболни федерации. Новината най-напред бе разпространена от немския вестник Зюддойче Цайтунг.

"Като се базирам на сериозния кураж, който нося в себе си, а също така и на позитивните реакции, които получавам от много страни, обмислям тази възможност много сериозно - споделя пред вестника 47-годишният Вега . - Също така мисля, че за да има демократичен избор през юни, хората в световното футболно семейство трябва да получат повече от една гледна точка за развитието на играта."

За момента единственият кандидат за поста е настоящият президент Джани Инфантино, който обаче довършва мандата на скандалния си предшественик Сеп Блатер от 2016-а година насам.

Вега игра за националния отбор на Швейцария на Евро 96, а на клубно ниво защитава цветовете на Грасхопърс, Тотнъм, Селтик, Уотфорд и Каляри. След края на футболната си кариера той работи като управител на активи в швейцарски банкови институции.

При евентуално излизане срещу Инфантино, той може да се надява на подкрепата основно на европейците, които са категорично против плановете на Джани Инфантино да увеличи формата на Световното клубно първенство и да създаде Лига на Нациите, подобно на стартираната през 2018-а такава от УЕФА. Също така за Инфантино има подозрения, че опитва да прокара тези идеи заради 25-милионен компактен договор със спонсори, които искат да овладеят двата новосформирани турнира.