Европейският клубен шампион по футбол Челси изпадна в доста тежка и безпрецедентна ситуация, заради санкциите, които британското правителство наложи на клубния собственик Роман Абрамович.

Всички авоари на руския олигарх бяха замразени, като той има забрана за всякакви транзакции към физически лица и фирми, като също така не може да генерира никакъв приход от което и да е свое дружество, включително и футболния клуб.

Именно това постави Челси в безумна и невиждана ситауция, защото всеки приход на клуба означава приход за Абрамович, което към момента е забранено от правителството.

Още с влизането на санкциите в сила всички фен магазини на Челси затвориха врати, а клубът спря продажбата на билети за всеки свой мач. Продажбата на артикулира е един от основните източници на приходи за глобални клубове като Челси, но вече нито един официален артикул не може да бъде закупен и онлайн.

Следващите двубои на лондонския клуб ще бъдат посещавани само от хора, които притежават сезонни билети, закупени още преди началото на сезона.

Естествено, че санкциите означават тотално стопиране на всички трансфери, защото в тях са замесени финансови транзакции. Челси нито може да купува, нито може да продава играчи.

Клубът дори няма прво да преговаря със собствените си футболисти, чиито договори изтичат след края на сезона. Такъв например е капитанът Сесар Аспиликуета.

Правителството съобщи, че на този етап спортният лиценз на Челси не е застрашен, но клубът ще работи под строги рестрикции. Лондончани ще могат да играят своите мачове и да изплащат заплатите на своите играчи и служители.

Не е ясно обаче при належащите санкции, колко дълго клубът ще успее да обслужва тези задължения. Няма яснота с какви оборотни средства разполагат лондончани, а това ще е от основно значение за близкото им бъдеще.

Интересна рестрикция е тази за гостуванията на отбора, според която Челси не може да харчи повече от 20 000 паунда за визита. Любопитно е как отборът ще пътува за мача си в Шампионска лига в Лил след седмица.

И докато градът в Северозападна Франция може да бъде достигнат лесно и с влак от Лондон, то е любопитно какво би се случило, ако жребият прати "сините" на някое по-далечно гостуване в евентуален следващ кръг на турнира.

Неизяснен е и казусът с наградния фонд от УЕФА, който Челси би трябвало да получи за всяка победа и елиминиран съперник в Шампионска лига. Вероятно и тази сума няма да може да влезе в клубната каса.

Доста любопитен и неясен е казусът с продажбата на клуба, която Роман Абрамович искаше да осъществи веднага след нахлуването на руските войски на територията на Украйна.

Кандидати за апетитна хапка като европейския клубен шампион не липсваха, а очавканията бяха руският олигарх да прибере около 3 милиарда паунда за сделката.

Първоначалната информация бе, че сделката няма как да се осъществи заради замразените авоари на Абрамович.

Някои медии на Острова обаче смятат, че като клуб с обществена значимост, Челси може да подаде заявлене за лицензирани и продажба. В такъв случа при одобрение от страна на правителството, сделка за клуба може и да има, но неприятната новина за Абрамович е, че той няма да получи нито цент от клуба.

Стойността на клуба от Западен Лондон ще бъде оценена от експерти, а ако някой я плати, то парите ще отидат в държавната хазна, която публично ще обяви с каква цел ще бъдат изхарчени тези милиарди.