Тибо Куртоа, героичният вратар на Реал Мадрид, който спаси куп важни положения по пътя към спечелената през май титла в Шампионската лига, прие с лека горчивина трофея "Лев Яшин" за най-добър вратар на годината.

Той му бе връчен на галавечерта на "Златна топка 2022".

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА КОЛЕКЦИЯ ГОЛОВЕ НА КАРИМ В ШАМПИОНСКАТА ЛИГА>>>

Белгиецът отиде на церемонията в Париж заедно със съотборниците му от Реал, отличени в десетката, както и победителя Карим Бензема.

"Не вярвам, че някога ще дадат "Златната топка" на вратар - каза Куртоа. - Не се случи с Оливер Кан преди години, нито с Нойер, нито сега...

Нашата работа е малко по-различна на терена и хората обичат героите, които вкарват головете.

Разбира се, Карим е великолепен играч и напълно заслужава наградата. Той работи много здраво, за да е тук. И никога не спря да вярва, че ще е най-добрият в света."

Куртоа печели приза година след Джанлуиджи Донарума (Италия и ПСЖ), за когото също се говореше, че може да вземе "Топката" след отличните му изяви на Евро 2020.

Преди него №1 стана Алисон от Ливърпул след геройствата му на финала в Шампионската лига през 2019-а. И тримата последни носители на приза "Яшин" влязоха в десетката за генералната награда, но останаха далеч от нея.

Куртоа е седми тази година.