Квалификациите за Евро 2020 по футбол приключиха и България не е сред 20-те отбора, които се класираха. Но ще има шанс да е в допълнителното каре, което ще стигне до финалите през плейофите на Лигата на нациите напролет.

Ето какви са вариантите за националния ни отбор, за да се класира.

България е поставена като №1 в група от 4 състава според коефициентите, натрупани миналата есен в Лигата на нациите. Тази предварителна четворка изглежда така:

1. България

2. Израел

3. Унгария

4. Румъния.

Тя формира урната, от която ще се определи схемата.

Жребий в петък от 13 ч наше време ще определи само един от тези тимове, който ще иде в поток C. Останалите три отиват в поток A.

Вариант 1

Ако ние сме изтегленият тим за С, мястото ни е №4 там, като той ще изглежда така:

1. Шотландия

2. Норвегия

3. Сърбия

4. България.

Автоматично, това формира полуфинали Шотландия - България в Глазгоу и Норвегия - Сърбия на 26 март. На 31 март победителите ще играят финал, като мястото ще бъде определено с допълнителен жребий, отново в петък от 13 ч. Така вариант №1 е гостуване в Глазгоу на коравите шотландци.

Вариант 2

Не сме изтегленият тим за поток С и, заедно с още два от предварителната четворка, отиваме в поток А.

Там картината става:

1. Исландия

2. България

3. Израел или Унгария

4. Унгария или Румъния (според който от четирите е отишъл в поток С).

Нашето място е твърдо като позиция 2, защото сме с най-висок коефициент от предварителната четворка. Това ни гарантира домакинство на полуфинала срещу отбор на позиция 3, който може да бъде само Израел или Унгария. Румъния не може да е по-високо от 4 и в А, и в С - според жребия. Не можем да срещнем северната съседка на полуфинал при никакви обстоятелства.

Така на 26 март България или ще играе като гост на Шотландия в Глазгоу, или в София срещу един от Израел или Унгария. Това са вариантите за полуфиналите.

Финалът на 31 март, ако победим пет дни по-рано, ще е срещу Норвегия/Сърбия (ако сме минали през шотландците в поток С) или спечелилия битката между Исландия и Израел/Унгария/Румъния.

При добър жребий в петък, може да се окажем с два мача в София през март, ако отидем в поток А. Такъв сценарий гарантира, че сме домакини на полуфинала, а жребият ще е между София и Рейкявик за място на финала.