Сър Алекс Фъргюсън е в интензивното отделение на Кралската болница в Солфърд, предградие на Манчестър.

Легендарната фигура на английския и световен футбол бе откаран по спешност там в събота и опериран след масивен кръвоизлив в мозъка. Първият преглед е бил в Макълсфийлд, близо до дома на Фъргюсън, но клиниката там не е имала възможност да извърши сложната интервенция.

Последните новини около него са, че операцията е минала успешно, а сега предстоят часове, дни или дори седмици, в които да се разбере до каква степен ще успее да се възстанови 76-годишният шотландец.

Най-важни ще са първите 48 часа, като в понеделник сутрин се очакват новини за състоянието на Фъргюсън. Дотогава всяка такава може да е най-лошата...

Сър Алекс се бори за живота си, а светът на футбола се обедини в подкрепа за него.

"Манчестър Юнайтед" пусна няколко обновени информации за състоянието му, но те не съдържат съществени детайли. Просто са необходими, защото милиони по света следят, особено в социалните мрежи, какво става с легендата.

"Мислите и молитвите ни са със сър Алекс Фъргюсън, голям съперник на терена, но и подкрепа в най-трудните мигове за клуба ни", написа на официалния си сайт "Ливърпул", който е големият враг на "Юнайтед".

Малко известен факт през годините е, че сър Алекс е един от първите хора, потърсил по телефона контакт с "Анфийлд" и предложил "помощ под каквато и да е форма" след трагедията на "Хилзбъро" от 1989 г.

"Манчестър Сити", градският съперник, също бе от първите, афиширали подкрепа:

"Всички в клуба желаем бързо и пълно възстановяване на сър Алекс!", написа профилът на "Сити" в туитър.

Кристиано Роналдо, който неведнъж е подчертавал ролята на Фъргюсън за кариерата му, публикува в туитър снимка на двамата и трогателно послание.

Синът му Дарън, който е мениджър на "Донкастър", не води в събота следобед мача на своя тим срещу "Уигън" в Лига 1 на английския футбол, за да е до баща си.

"Мислите ми са с Кати и семейството", написа в инстаграм Дейвид Бекъм, друг от "синовете" на сър Алекс във футбола.

Официалният сайт на ФИФА също пожела бързо възстановяване.

Шотландецът е най-успешният мениджър в английската игра с 13 титли с "Юнайтед" за 26 години начело на клуба, както и две купи в Шампионската лига и още безчет отличия (38 общо).