Дългогодишният мениджър на Манчестър Юнайтед сър Алекс Фъргюсън каза, че е негово лично задължение и отговорност на футболната игра да бъде решен проблемът с деменцията, който засяга огромен брой бивши играчи.

За проблема с нелечимата болест се заговори отново през октомври след смъртта на бившия английски национал Ноби Стайлс, който дълго време се бореше с нея. Малко по-късно бившият съотборник на Стайлс, легенда на Манчестър Юнайтед и близък приятел на Фъргюсън Боби Чарлтън също бе диагностициран със заболяването.

"Много ми е тъжно. Напоследък Боби не е никак добре. Темата за деменцията е отворена след смъртта на Ноби и заболяването на Боби. Те са огромни фигури за клуба и за английския футбол. Трябва да насочим вниманието към този проблем", каза Фъргюсън пред "Дейли Мейл".

"Не знам Асоциацията на професионалните футболисти какво прави по въпроса, но Асоциацията на мениджърите е притеснена от последните събития и нейният шеф Ричард Бивън върши страхотна работа. Трябва да видим какво можем да направим, за да помогнем. Футболът има задължение да се вгледа в ситуацията. Хора като мен го дължат на играта и трябва да направят всичко по силите си", допълни шотландецът, който преди дни навърши 79 години.

Асоциацията на професионалните футболисти обяви, че ще рабори за създаването на стратеги за наблюдение и адаптиране на тренировъчния процес и ще предложи техники за предпазване на дългосрочното здраве на играчите, най-вече при играта с глава.

"Играта с глава е част от футбола от над 100 години и няма как да бъде премахната ей така. Но мисля, че тренировките, в които се тренира този компонент от играта, могат да бъдат сведени до минимум", каза още Фъргюсън.

По-късно този месец Фюргюсън, легендата на Ливърпул Кени Далглиш и националният селекционер на Англия Гарет Саутгейт ще участват в онлайн събитие, което да набере средства за борбата срещу деменцията.