По всичко личи, е голямата цел на Саудитска Арабия ще стане факт и страната ще домакинства Световното първенство по футбол през 2034-а.

Днес е последният ден, в който може да се кандидатства за Мондиала, а Саудитска Арабия остана единствената страна с желание да получи форума.

В последните месеци Саудитска Арабия хвърли сериозен ресурс в опит да получи Мондиала през 2030-а, но от ФИФА бяха непреклонни и го пратиха в шест различни държави на три континента.

Всички обаче усещаха, че в крайна сметка саудитската мечта ще се сбъдне, а въпросът бе ще се противопостави ли Австралия на тази кандидатура.

Първоначално имаше и интерес от Китай, след това имаше и амбициозен план от Казахстан, Киргизстан и Узбекистан, но тези две кандидатурине стигнаха далеч.

Австралия пробва да излезе в обща кандидатура с Нова Зеландия, Малайзия и Сингапур, а след това страната реши да се пробва сама, но към днешна дата, няколко часа преди последния срок, официална кандидатура няма.

Шефът на местния футбол обаче призна, че план Австралия сама да организира такъв форум не е рентабилен заради големия брой големи стадиони, които трябва да се построят в страната, където все пак футболът не е спрот №1.

Именно заради това Австралия търсеше партньори, но такива няма. А и получаването на Олимпиадата през 2032-а също е фактор, който успокои амбициите на страната за Мондиала, защото все пак двата най-големи спортни форума в рамките на две години са си сериозно начинание.

И така Саудитска Арабия само ще чака официализирането на кандидатурата и честта да бъде втората страна от Близкия Изток, която ще приеме този форум.

А както знаем, в страната нямат никакъв проблем с ресурса и строенето на стадиони, независимо дали те ще имат приложение след това. Примерът го видяхме в Катар.