Дългоочакваната промяна на собствеността в Нюкасъл изглежда най-сетне ще се случи. "Свраките" са обект на интерес от инвеститори от Саудитска Арабия, като сделката на няколко пъти бе отлагана и пропадаше, но очакванията са, че в близките часове Премиър лийг ще даде заветното "да" на арабския консорциум.

Кандидатите за нови собственици са решили най-големия проблем, който спираше всичко досега и са доказали, че самата държава Саудитска Арабия няма да контролира клуба.

В крайна сметка всичко е наред, след като Обществения фонд за инвестиции, който ще осигури 80% от средствата за сделката на стойност 300 милиона паунда, ще бъде разглеждан като отделна от държават аорганизация, а това ще позволи да бъдат минати успешно всички тестове на най-високо ниво в Премиър лийг.

Така "свраките" ще станат втория отбор в английския елит, финансиран с петролните пари от Близкия изток. Първият, при това доста успешен такъв, е шампионът Манчестър Сити.

Тази дългоочаквана новина е глътка въздух за изстрадалите фенове на Нюкасъл, които от доста време са на нож в отношенията си със сегашния собственик Майк Ашли.

Tой е начело на клуба от 2007 година насам, като за този период северняците на два пъти изпадаха от Висшата лига, но се завръщаха още на следващия сезон, печелейки първото място в Чемпиъншип. Извън тези четири сезона обаче, най-доброто класиране на клуба е пето място през 2012, а в останалите кампании тимът неизменно завършва в долната половина на таблицата.