Националният селекционер на Англия - Гарет Саутгейт, коментира писмото на Борислав Михайлов до УЕФА.

Шефът на родния футбол изпрати официално писмо, в което изрази възмущението си от коментарите на тема расизъм преди мача България - Англия.

Михайлов казва, че "непрестанните коментари по тази тема са обидни и несправедливо нарочват родната публика като дисриминативно настроена".

На пресконференцията преди днешния мач между Чехия и Англия, Саутгейт бе помолен да коментира това писмо, а той сподели:

"Напълно разбирам защо българският президент се чувства по начина, по който се чувства. Ние отговаряме честно на въпросите, които ни задават. Това е предадено в България по какъвто и да е начин и е демонстрирано като провокативно, или че ние сме хората, които поставят темата на масата.

Така че, ако бях на негово място и само чета тези цитати без да знам контекста, тогава най-вероятно щях да се чувствам по същия начин.

Не се опитваме да създадем ситуация по никакъв начин, далеч сме от това. Всички ние се надяваме, че в следващите 72 часа ще говорим само за два футболни мача.

Мисля, че и двете държави ще имат голямо желание това да се случи и трябва отново да кажа, че не гледаме на другите държави сякаш ние сме безгрешни.

Това, което се случи в Хартлипул преди няколко седмици (расистки прояви в мач от долни дивизии на Англия) най-вероятно е много по-лошо от нещата, които съм виждал и чувал в много други държави по света. Така че трябва да сме много внимателно как отразяваме всичко.

Най-важното за мен е, че всички играчи и целият щаб са подкрепени, че всички сме заедно при всеки проблем занапрред, защото имахме ситуация в Черна гора, искахме да сме ясни, какво може да стане, ако нещо такова се случи в бъдеще.

Ясни сме по този въпрос. Разбира се, има го процесът на УЕФА и трябва да имаме вяра в този процес.

Наскоро мач бе спрян в Италия заради това. Всичко е хипотетично, защото не знаем ситуацията, в която ще бъдем като отбор или аз като мениджър. Но сме много ясни какво ще трябва да се случи.

Искаме играчите да се концентрират върху футбола. Те искат да бъдат съдени за своя футбол и това, което аз трябва да осигуря, е безопасна и сигурна обстановка за игра", сподели той.